Elit genç erkek futbolcularda maksimum post aktivasyon potansiyeli etkisi için ideal dinlenme süresinin belirlenmesi - Sevim, Cabir (My University, 2024)
Amaç: Çalışmanın amacı elit genç erkek futbolcularda yapılan PAP uygulamalarındaki dinleme aralıklarının (dk) hangilerinin en yüksek verimi sağladığını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya katılacak erkek futbolcular toplamda 18 kişi olup, her bir futbolcunun önce MyJump2 oklu Sıçrama testi yapılarak zirve güç çıktısı ve sıçrama yükseklik değerleri alınmıştır. Daha sonra futbolcuların 3 tekrar maksimal kuvvetleri belirlenerek 3 gruba ayrılmıştır. PAP uygulaması için 48 saat sonra grupların maksimal kuvvetlerinin %85’i ile 3 tekrar altıgen bar (TRAP) squat hareketini yapmaları daha sonra 3 farklı dinlenme süreleri (1 dk – 4 dk – 7 dk) ile dinlenmeleri istenmiştir. Her grup 48 saat aralık ile 3 farklı dinlenme süresinde de uygulama yapılmıştır. Verilerin analizi için çarpıklık basıklık değerlerine bakılmış olup, Oneway ANOVA analizi gerçekleştirilmiştir. Bulgular: 1 dakika ile 4 dakika arasındaki ortalama fark -1.22 olup istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (SE = 0.98, p = 0.65), Cohen's d -0.41 olarak bulunmuştur, bu da küçük bir etki büyüklüğüne işaret etmektedir. 1 dakika ile 7 dakika arasındaki ortalama fark -2.53 olup istatistiksel olarak anlamldır (SE = 0.98, p = 0.03), Cohen's d -0.86 ile orta büyüklükte bir etki göstermektedir. 4 dakika ile 7 dakika arasındaki ortalama fark -1.30 olup istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (SE = 0.98, p = 0.56), Cohen's d -0.44 ile yine küçük bir etki büyüklüğüne sahiptir. Sonuç: Araştırma sonucunda literatürle paralel olarak 7 dakikalık dinlenme süresinin 1 dakika ve 4 dakikaya göre daha anlamlı sonuç verdiği görülmüştür.

Objective: The aim of the study was to determine which listening intervals (min) provide the highest efficiency in PAP applications in elite young male soccer players. Materials and Methods: A total of 18 male soccer players participated in the study. First, peak power output and jump height values of each soccer player were obtained by performing a multiple jump test with MyJump2 program. Then, the 3 repetition maximal forces of the football players were determined and divided into 3 groups. For PAP application, after 48 hours, the groups were asked to perform 3 repetitions of hexagonal bar (TRAP) squats with 85% of their maximal strength and then rest with 3 different rest periods (1 min - 4 min - 7 min). Each group was practiced in 3 different rest periods at 48 hours intervals. For the analysis of the data, skewness kurtosis values were examined and Oneway ANOVA analysis was performed. Results: The mean difference between 1 minute and 4 minutes was -1.22, which was not statistically significant (SE = 0.98, p = 0.65), Cohen's d was -0.41, indicating a small effect size. The mean difference between 1 minute and 7 minutes was -2.53 and statistically significant (SE = 0.98, p = 0.03), Cohen's d was -0.86, indicating a medium effect size. The mean difference between 4 minutes and 7 minutes was -1.30, not statistically significant (SE = 0.98, p = 0.56), Cohen's d -0.44, again showing a small effect size. Conclusion: As a result of the study, in parallel with the literature, it was observed that 7 minutes of rest time gave more significant results than 1 minute and 4 minutes.
Determination of the ıdeal duration for maximum post activation potential effect in elite youth male soccer players
Keywords: Antrenman; Beden eğitimi ve antrenman; Dinlenme Süresi Elite Football Player; Elit Futbolcu; Futbol; Physical education and training; Post Activation Potential; Post Aktivalit genç erkek futbolcularda maksimum post aktivasyon potansiyeli etkisi için ideal dinlenme süresinin belirlenmesi = determination of the ıdeal duration for maximum post activation potential effect in elite youth male soccer playerssyon Potansiyeli; Rest Period; Soccer; Training