Ses markaları - Kılıç, Denis (My University, 2019)
Günümüzde teknoloji ve reklam stratejilerinin değişim ve gelişimine paralel olarak, işletmeler tarafından mal ve hizmetlerin reklamı amacıyla kullanılan marka çeşitleri de değişmiş ve gelişmiştir. İşletmeler son zamanlarda sözcük, şekil, harf gibi geleneksel markaların yanı sıra ses, üç boyutlu biçim ve renk gibi yeni ve geleneksel olmayan marka çeşitlerini de yoğunlukla kullanmaya başlamışlardır.6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun (SMK) yürürlüğe girmesi ile birlikte markaların tescili için çizimle görüntülenebilme şartı yerine, yeni marka türlerinin tesciline de imkan verilecek şekilde işaretin konusunun açık ve kesin olarak anlaşılmasını sağlayabilecek şekilde sicilde gösterilebilir olma şartı getirilmiş ve bu değişiklikle birlikte pek çok ülkede tescili kabil görülen ses markaları, hareketli markalar gibi geleneksel olmayan markaların tescili açısından zorluk yaratan çizimle görüntülenme şartı kaldırılmıştır. Ayrıca, mülga 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (Mülga MarKHK) döneminde seslerin marka olabileceği belirtilmemesine rağmen, Kanun hükmünde açıkça seslerin marka olabilecek işaretler arasında sayılması sonucunda seslerin marka olarak tescili de hukuki bir zemine kavuşmuş ve uluslararası anlaşmalarla uyumlu hale getirilmiştir.Çalışmamızın amacı, SMK ile açıkça marka olabilecek işaretler arasında sayılan ses işaretlerinin hangi şartlarla marka olarak tescil edilebileceğini ve tescil edildikten sonra nasıl bir hukuki koruma sağlanacağını açıklamak olacaktır.

Today, parallel to the change and development of technology and advertising strategies, the types of brands used by companies for advertising goods and services have also changed and developed. Businesses have recently begun to use new and non-traditional brands such as sound, three-dimensional form, and color as well as classical brands such as words, shapes, and letters. To register the brand, some of the rules have been changed with the entry into force of the new Industrial Property Law. Before the enforcement of the new law to get registered, the brand was must be shown by drawing. However, with the new regulations, it is not necessary to indicate any drawings for the mark, only subject of the mark should be indicated clearly and precisely with any kind of material. Thereby, the requirement of demonstrating the brand mark by drawing had created some difficulties with the registration of non-traditional brands such as audio brands and moving brands have been abrogated. Although it was not stated by any provision that the voices could be as a trademark in the Decree - Law No. 556, becoming of the voices as a trademark sign with the new Industrial Property Law has assured the legal grounds and internationally compatibility. The aim of our study will be to explain the conditions under which the sound marks, which are considered to be clearly trademarks, can be registered as a trademark and how to provide legal protection after registration.
Keywords: Civil law; Hukuk; Law; Medeni hukuk; SES MARKALARI SOUND TRADEMARKS