Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan bireylere bakım verenlerin bakım yükü ve algıladıkları sosyal destek düzeyi - Uyan, Büşra (My University, 2019)
Amaç: Çalışma, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olan bireylere bakım verenlerin bakım yükü ve algıladıkları sosyal destek düzeyini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapıldı.Gereç ve Yöntem: Araştırma, Şubat- Nisan 2018 tarihlerinde bir göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahisi eğitim ve araştırma hastanesinde KOAH tanısı ile yatan hastalara, bakım veren 254 birey ile gerçekleştirildi. Veriler, “Bakım Veren Bireyi Tanıtım Formu”, “Hasta Tanıtım Formu”, “ Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeği (ZBVYÖ)” ve “Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ)” ile toplandı. Anlamlılık p<,05 düzeyinde değerlendirildi.Bulgular: Bakım verenlerin yaş ortalaması 50,3±1, ZBVYÖ toplam puan ortalaması 47,3±3 olup, bakım yükü orta düzeyde bulundu. ÇBASDÖ toplam puan ortalaması 60,8±3 olup algılan sosyal desteği yüksek bulundu. Bakım verenlerin; maddi durum kötüleştikçe (p=,001), bakım verme süresi arttıkça (p=,001), bakım yükünün arttığı, yaşı arttıkça (p=,022), maddi durumu kötüleştikçe (p=,001), bakım verme süresi arttıkça (p=,001) algıladıkları sosyal desteğin azaldığı bulundu. Bakım yükü arttıkça, algılanan sosyal desteğin azaldığı görüldü (p=,001).Sonuç: KOAH hastalarına bakım verenlerin, bakım yükünün orta düzey, algıladıkları sosyal desteği yüksek bulundu.

Aim: This study is based on cross-sectional and descriptive data to determine the care burden of the patient’ s caregivers with chronic obstructive pulmonary disease (COPD) and their percieved social support level. Material and Method: The population of the study which was conducted in a pulmonary hospital between February and April 2018, is constituted 254 individuals who care the patients with COPD. Data were collected by using “Caregiver Description Form”, “Patient Description Form”, “Zarit Caregiver Burden Scale (ZCBS)” and “Multidimensional Scale of Percieved Social Support (MSPSS)” . The p values <,05 was accepted statistically significant. Results: The mean age of the caregivers was 50,3±1. The mean total score of ZCBS was 47,3±3 which means the caregivers had medium level of caregiver burden. The mean MSPSS score was 60,8±3, and the percieved social support was found to be high. Also poor economic status (p=,001) and extended period of time of caregiving (p=,001) was found to be related to higher caregiver burden rates. It was seen that as age increases (p=,022), economic status becomes poorer(p=,001) and period of time of caregiving extends, the perceived social support decreases of the caregivers.Conclusion: The caregiver’s burden with COPD is medium-level and their perceived social support is high.
Keywords: Akciğer Hastalıkları, Obstrüktif; bakım veren; bakım yükü; burden care; caregiver; KOAH; Lung Diseases, Obstructive; Medicine; social support; sosyal destek COPD; Tıp