Değer beklenti kuramı’na göre satın alma davranışı, Iphone5 ve Samsung S4 örneği - Ülker, Rana Nur Özlü (My University, 2014)
Günümüz insanı oturduğu yerden tüm dünya ile ilgilenebilme lüksünü akıllı telefonlar sayesinde elde etti. Bu lüks, telefon modellerin çoğalması ve satın alma imkanlarının gelişmesiyle gündelik hayatın parçası haline geldi. Bu çalışmada, akıllı telefon kullanıcılarının çoğunun tercih ettiği genelde Samsung ve Iphone markaları özelde ise Samsung Galaxy S4 ve Iphone 5 akıllı cihazlarının tüketiciler tarafından satın alınması, Victor Vroom’un Değer-Beklenti Kuramı’na göre incelenmiştir. Çalışmanın birinci ve ikinci kısmında insanların davranış, satın alma davranışı ve tüketim motivasyonlarına ilişkin literatür taraması yapılırken, üçüncü bölümde Türkiye’de ve dünyada telefon kullanım alışkanlıkları anlatılmıştır. Dördüncü ve son bölümde anket yöntemiyle 18-45 yaş arasındaki üniversite öğrencileri üzerinde araştırma yapılmıştır.

Today’s human being has achieved dealing with all the world from his seat thanks to smart phones. This luxury became a part of daily life with increasing of phone models and buying possibilities. In this study, according to “Victor Vroom’s Expectancy Theory”, buying behaviour of majority of smart phone users, whom prefer Samsung and Iphone, spesifically Iphone 5 and Samsung Galaxy S4, were critisized. In the first and the second part of the study, behaviour, buying behaviour and consumer motivations was related to the literature. In the third section, smart phone usage habit in Turkey and the all world was described. In the final section, the last part, a research was made on students that between 18-45 ages by using survey method.
Keywords: Akıllı telefonlar; Ekonomik yönleri; Halkla ilişkiler; Reklamcılık; Satın alma; Sosyal yönleri