Z kuşağında yer alan ortaokul öğrencilerinin boş zamanlarında spora yönelik tutumlarının incelenmesi - Yapıcı, Emre Caner (My University, 2021)
1.ÖZETZ kuşağında yer alan ortaokul öğrencilerinin boş zamanlarında spora yönelik tutumlarının incelenmesiÖğrenci Adı: Emre Caner YAPICI Danışman Adı: Doç. Dr. Aytekin ALPULLUAmaç: Bu çalışmanın amacı; z kuşağında yer alan ortaokul öğrencilerinin spora yönelik tutumlarını, farklı değişkenler açısından incelemektir.Gereç ve yöntem: Z kuşağında yer alan öğrencilere spora yönelik tutum ölçeği yüz yüze görüşme tekniğiyle uygulanmıştır. Kişisel bilgiler formunda yer alan değişkenlerin spora yönelik tutum ölçeği anket maddelerine göre aralarındaki ilişki incelenmiştir. Elde edilen veriler bilimsel genellemelerle sonuçlandırılmıştır Kişisel bilgiler formunda yer alan değişkenlere göre spora yönelik tutum ölçeğine öğrencilerin vermiş olduğu cevaplar JASP analiz edilmiş ve sonuçlar yorumlanmıştır.Bulgular: Spora yönelik tutum ölçeğinin alt boyutlarında ortalama tutum puanları genel ortalamanın üzerinde tespit edilmiştir. Cinsiyet değişkenine göre spora yönelik tutum incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık vardır. Vücut kitle indeksi ile spora yönelik tutum arasında ise spora ilgi duyma alt boyutu ve vki kategorileri arasında anlamlı bir farklılık yokken sporla yaşama ve aktif spor yapma alt boyutları arasında anlamlı bir farklılık vardır. Boş zamanlarında aktif spor yapma, ailede düzenli spor yapan kişilerin olması, okul sporlarına katılmış olma değişkenleri ile spora yönelik tutum arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Dershaneye gitme durumu ile spora yönelik tutum arasında ise anlamlı bir farklılık yoktur.Sonuç: Bu çalışma, z kuşağı öğrencilerinin spora yönelik tutumlarının ortalamanın üzerinde bir değere sahip olduğunu tespit etmiştir.

1.SUMMARYExamining the attitudes of the secondary school students in the Z generation towards sports in their spare time.Student Name: Emre Caner YAPICIName of Supervisor: Associate Professor Aytekin ALPULLUObjective: The aim of this study; The aim is to examine the attitudes of middle school students in the z generation towards sports in terms of different variables.Material and methods: The attitude scale towards sports was applied to the students in the Z generation by face-to-face interview technique. The relationship between the variables in the personal information form according to the questionnaire items of the attitude scale towards sports was examined. The data obtained were concluded with scientific generalizations. According to the variables in the personal information form, the students' answers to the attitude scale towards sports were analyzed with the JASP program and the results were interpreted.Results:. The average attitude scores in the sub-dimensions of the attitude scale towards sports were above the general average. When the attitude towards sports is examined according to the gender variable, there is a statistically significant difference. While there is no significant difference between body mass index and attitude towards sports, there is a significant difference between the sub-dimensions of being interested in sports and the body weight categories, while there is a significant difference between the sub-dimensions of living with sports and doing active sports. A significant difference was found between the variables of doing active sports in their spare time, having regular sportspeople in the family, participating in school sports and attitudes towards sports. There is no significant difference between the state of going to the private course and the attitude towards sports.Conclusion: This study determined that Z generation students' attitudes towards sports have a value above the average.
Keywords: Beden eğitimi; Boş Zaman; Generation Z; Junior high school students; Leisure; Ortaokul öğrencileri; Öğrenim ve öğretim; Physical education; Spor; Spor Attitude; Sports; Study and teaching; Tutum; Z Kuşağı