Türk siyasi tarihinde “muhafazakarlık” kimliği ve akp örneği incelemesi - Gürel, Tuğçe (My University, 2007)
ÖZET54 TÜRK SİYASİ TARİHİNDE “MUHAFAZAKÂRLIK” KİMLİĞİ VE AKP ÖRNEĞİ İNCELEMESİ Türk toplumunda Tanzimat Fermanı’yla başladığı aktarılan muhafazakârlık, ülkemizde sağ partileri besleyen bir damar olarak daima hissedilmiş ancak AKP kendi siyasi kimliğini “muhafazakâr demokrat” olarak açıklayan bir parti olmuştur. Yapılan incelemede AKP’nin kuruluşuna kadar yaşanan süreçte muhafazakârlığın, Türkiye’de siyasi kimlik olarak ortaya çıkışına ve değişimine ışık tutulmuş, bu bilgilerle birlikte Dünya’da muhafazakâr siyasi görüş ve farklı ülkelerde gelişen ve günümüze kadar değişerek gelen muhafazakâr siyaset kavramı incelenmiştir. Araştırma, bu doğrultuda hazırlanmış 3 ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmaya temel teşkil eden konular hakkında Dünya ve Türkiye perspektifinden; siyasette muhafazakârlık yaklaşımı, siyasal iletişim ve siyasette karizmatik liderlik başlıklarına da yer verilmiştir. Haber medyası seçim sürecinde olduğu kadar seçim sonrasında da siyasi partilere yönelik yansıttığı haberlerle önem taşımaktadır. Toplumsal olayları kitlelere aktaran haber medyası aynı zamanda toplumsal gücün inşa edildiği araçlar olarak da değer kazanmaktadır. İletişimin ana amacının sadece bilgi vermek değil aynı zamanda ikna etmek, inandırmak, tutum değiştirmek ve destek sağlamak olduğu gözönünde bulundurulduğunda –kendileri de kamuoyunun bir kısmını temsil eden basının- kamuoyu oluşturmadaki etkinliği tartışılmazdır. Bu araştırmada; basın aracılığıyla yansıtılan AKP ve Recep Tayyip Erdoğan imajı incelenmiştir. İncelemenin içeriğinde; AKP’nin siyasi kimliği, Recep Tayyip Erdoğan’ın karizmasının kaynağı ve lider imajı, Türk siyasetindeki diğer liderlere yönelik ilişkilendirmeler, AKP’nin Türk siyasetinde konumlandırıldığı yer ve benzetildiği, ilişkilendirildiği partiler gibi konularında basında ne şekilde yer aldığı incelenmiştir. Araştırma birbirini takip eden iki farklı dönem; 4-10 Kasım 2002 ve 10-16 Mart 2003 dönemlerini ele alınarak, Hürriyet ve Zaman Gazeteleri karşılaştırmalı olarak incelenerek hazırlanmıştır. CONSERVATISM’ IDENTITY IN TURKISH POLITICAL HISTORY AND A STUDY ON AKP SAMPLE Conservatism, that is assumed started with ‘Tanzimat Fermani’ in Turkish community, has always been a line feed for right parties, however, AKP declared its political identity as ‘conservative democrat’. This study focusses on the appearance and changes of conservatism concept as a political identity in Turkey, during the period until AKP’s establishment. Becides, conservative political thoughts in the world and evolving conservative political concept in different countries have been investigated. Study consist of 3 main subjects prepared in line with above statements. Subjects stated are: world and Turkey perspective on the subject based to the study; conservatism aproach in politics; charismatic leadership in politics and political communications. News media after the elections is as important as it is during elections period with the news broadcasted regarding political parties. News media also gains importance as the tools to build social power on the community as well as transmitting social facts to the bodies. If we consider that main purpose of the communication is not only informing news but, at the same time, is convincing, changing behavior or providing support to public; impact on the establishment of public opinion of the press, which is also a representative of public , is un-negotiatable. This study investigates AKP and Recep Tayyip Erdogan image, created by news media. Study includes how ‘political identity of AKP, resource for charisma of Erdogan and his leader image, interactions with other political leaders in Turkey, position of AKP in Turkish Politics and close and similar political parties’ subjects stated in news media. The study has been prepared for two consecutive periods, 4-10 November 2002 and 10-16 March 2003, with comparative investigation of Hurriyet and Zaman newspapers.
Keywords: Siyaset ve Yönetim_Tarih_Türkiye; Siyaset ve Yönetim_Türkiye