Essays on divisia monetary aggregates and monetary policy - Polat, Umurcan (My University, 2020)
Bu tez, Türkiye para politikasına ilişkin üç farklı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Türkiye için Divisia endekse dayalı parasal toplamlar 2006:1–2018:4 dönemi için oluşturulmuş ve enflasyon hedeflemesi rejimi altında basit toplamlı parasal toplamlar ile tahmin performanslarına göre karşılaştırılmıştır. Temel Divisia endeksin yanında, katılım bankalarının eklendiği ve kur beklentilerinin dahil edildiği endeksler oluşturularak Türkiye ekonomisinin farklı yönlerinin yansıtılması hedeflenmiştir. Uygulanan tanı testleri, çoklu wavelet analizi ve örneklem dışı tahminler sonucunda temel Divisia endeksin, basit toplamlı endeks karşısında enflasyon ve üretim değişimlerini tahmin etmede benzer sonuçlar oluşturduğu görülmüştür. Bunun yanında katılım bankalarının eklendiği Divisia endeks üzerinden varlık sayısının arttırılması ile Divisia parasal toplamların daha güçlü tahminler oluşturduğu gözlemlenmiştir. İkinci bölümde ise Türkiye para politikası için etkinlik analizi gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede politika şoklarının farklı piyasalara ve sektörlere geçiş etkisinin kapsamlı bir analizi için faktör donanımlı VAR (FAVAR) modelinden yararlanılmıştır. Analizde 2006:1-2018:4 dönemi için 113 seriden faydalanmıştır. Temel tartışma, politika faizinin çoklu araç politikası çerçevesinde ve diğer politika araçları karşısındaki geçiş etkinliğinin incelenmesini içermektedir. Bu kapsamda periyodik olarak ilan edilen politika faizi değişimlerinin piyasaya geçiş etkisinin çoklu araç politikası altında görece olarak zayıf gerçekleştiği görülmektedir. Üçüncü bölümde, GARCH-MIDAS modelini temel alarak Türkiye ekonomisi için dalgalı kur rejimi altında döviz kuru oynaklığının uzun dönemli dinamikleri ve bu dinamiklerin ne ölçüde yurtiçi makroekonomik kaynaklar tarafından belirlendiği incelenmektedir. Çalışmada, Türkiye kur piyasasının, model tarafından iyi bir şekilde temsil edildiği görülmekte, döviz kuru oynaklığının süreklilik gösterdiği ve makroekonomik değişkenlerin kur oynaklığının uzun dönemli bileşenini etkileme gücüne sahip olduğu izlenmektedir. Ayrıca, politika yapıcıların kontrolünde olan politika araçlarındaki değişimlerin uzun dönemli kur oynaklığını azaltmadaki etkinliğine dair gözlemler oluşmaktadır.

This dissertation includes three chapters on the monetary policy stance of Turkey. In Chapter 1, Divisia index based monetary aggregates are constructed for Turkey between 2006:1-2018:4 and compared to simple-sum aggregates for their predictive abilities under the inflation-targeting regime. Beside to the benchmark Divisia index, the index with participation banks and expectations-augmented index are constructed to feature different aspects of Turkish economy. Applying diagnostic tests, multiple wavelet and out-of-sample forecasting analyses it is revealed that the Divisia index generates similar results with its simple-sum counterpart in predicting the variations in inflation and production. Still, it is observed that increasing the number of assets by introducing the participation banks to calculations leads Divisia index to give more robust predictions. In Chapter 2, an efficiency analysis is employed for Turkish monetary policy. In this regard, it is used a factor-augmented VAR (FAVAR) model for an exhaustive analysis of the transmission of policy shocks through different markets and sectors. It is used 113 series in estimation for the period 2006:1-2018:4. The main discussion is upheld on the transmission of policy rate shocks relative to other instruments and under multiple policy environment. It is found, accordingly, that the transmission of the periodically announced policy rate changes is relatively weak under the multiple policy framework. In Chapter 3, it is examined the dynamics of long-term exchange rate volatility under the floating regime for Turkey and the extent to which these dynamics are determined by domestic macroeconomic sources grounded on the GARCH-MIDAS model. It is found that the Turkish exchange rate market is well-fitted by the model, the volatility features persistence and macroeconomic variables significantly affect the long-term component of the volatility. Besides, it is observed a potential functioning of the instruments controlled by policy makers in mitigating the long-term volatility.
Keywords: Basit Toplamlı Parasal Toplamlar; Divisia Endeksi; Divisia Index; Divisia Monetary Aggregates; Divisia ParasalToplamlar; Döviz Kuru Oynaklığı; Exchange Rate Volatility; FAVAR Model; FAVAR Modeli; Finance; GARCH-MIDAS Model; GARCH-MİDAS Modeli Monetary Policy; Maliye; Monetary Transmission Mechanism; Para Politikası; Parasal Aktarım Mekanizması; Simple-sum Monetary Aggregates