Crossfit antrenmanlarının kadın ve erkek sedanter bireylerde biyokimyasal parametrelere etkisi - Kaygu, Mervan (My University, 2019)
CrossFit Antrenmanlarının Kadın ve Erkek Sedanter Bireylerde Biyokimyasal Parametrelere Etkisi Üzerine Etkisi Öğrencinin Adı: Mervan Kaygu Danışmanı: Doç. Dr. İ. Banu Ayça Beden Eğitimi ve Spor Spor Sağlık Amaç: 8 haftalık CrossFit antrenman yoğunluğunun kadın ve erkek bireylerde biyokimyasal parametrelerden; CK(CPK), CK-MB, CRP, protein, albumin, kreatinin, LDH, GGT, ALT, Kolesterol, HDL-K., LDL-K., trigliserit, kalsiyum, magnezyum, çinko, potasyum, sodyum ve vücut ağırlıklarında oluşabilecek değişimler incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada yaşları 20- 40 yıl arasında olan 12 kadın ve 12 erkek toplam 24 bireyde 8 haftalık CrossFit antrenmanları yaptırılmıştır. Antrenman süreleri 90 dakika olarak belirlenmiştir. Katılımcılar her hafta 3 gün (Pazartesi, Çarşamba, Cuma) saat 20:00-21:30 arasında antrenman yaptırılmıştır. Katılımcılardan antrenman programlardan bir gün önce ve bir gün sonra sabah 09:00 iki defa kan alımı yapılmıştır. Örnekler ön-son test ile karşılaştırılmıştır. Sonuçlar: Antrenman öncesi ve sonrası deneklerin vücut ağırlığı ve BMI incelendiğinde; kadın ve erkek deneklerde ilk ölçüme göre son ölçüm vücut ağırlıklarında düşüş istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Biyokimyasal parametrelere bakıldığında CPK, CK-MB, Sodyum ölçümlerinde anlamlı artış, çinko, HDL-K ölçümlerinde anlamlı düşüş, CRP, Protein, GGT, ALT, LDH, Kreatinin, Albümin, Magnezyum, Potasyum, Kalsiyum, Kolesterol, LDL-K ve Trigliserid ölçümlerindeki değişim istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Erkek deneklerde CK-MB, ALT, magnezyum, ölçümlerinde anlamlı artış, kalsiyum, Çinko, HDL-K ölçümlerinde anlamlı azalma, CPK, CRP, Protein, GGT, LDH, Kreatinin, Albümin, Potasyum, Kolesterol, LDL-K ve Trigliserid ölçümlerindeki değişim istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Crossfit, Sağlık, Spor, Biyokimyasal parametreler

Effects of CrossFit Training on Effects of Biochemical Parameters in Female and Male Sedentary Individuals Student’s Name/ Surname: Mervan Kaygu Adviser: Assoc. Prof. Dr. I. Banu Ayca Department: Depertmen of Physical Education and Sports/ Sports Health Program Objective: The aim of this study is to investigate the changes CK(CPK), CK-MB, CRP, protein, albumin, creatinine, LDH, GGT, ALT, cholesterol, HDL-C, LDL-C, triglycerides, calcium, magnesium, zinc, potassium, sodium levels and body weight with 8-week CrossFit training intensity of male and female individuals in biochemical parameters. Materials/ Methods: In this study, 24 participants (12 females and 12 males) who aged between 20 and 40 were trained 8-weeks CrossFit program. Training times were set up 90 minutes. The participants were trained 3 days in every week (Monday, Wednesday, Friday) between 20:00-21:30. The participants gave blood twice, one day before the training program at 09:00 A.M. and one day after the 8-week CrossFit training program was completed at 09:00 A.M. Results: When the body weight and BMI of the participants were analyzed before and after training, the decrease in body weight measurements was statistically found significant in participants compared to the first measurement. When biochemical parameters were examined, there was a significiant increase in CPK, CK-MB, sodium measurements; a significant decrease in HDL-C, zinc measurements and changes in CRP, protein, GGT, ALT, LDH, creatinine, albumin, magnesium, potassium, calcium, cholesterol, LDL-C and triglyceride measurements were not statistically found significant. In male participants, there was a significant increase in CK-MB, ALT, magnesium; a significant decrease in calcium, zinc, HDL-C. Changes in CPK, CRP, Protein, GGT, LDH, creatinine, albumin, potassium, cholesterol, LDL-C and triglycerides were not statistically found significant. Key Words: Crossfit, Health, Sport, Biochemical parameters
Keywords: Biochemical parameters; Biyokimyasal parametreler Crossfit; Crossfit; Health; Öğrenim ve öğretim; Sağlık; Spor; Sport; Sports; Study and teaching