Asenkron motorun yakılarak sökülmesinin motor parametrelerine etkisi - Bayar, Haydar (My University, 2005)
ASENKRON MOTORUN YAKILARAK SÖKÜLMESİNİN MOTOR PARAMETRELERİNE ETKİSİ Asenkron motorlar, yapılarının basit, kullanımlarının kolay ve bakımlarının diğer elektrik motorlarına göre az olması nedeni ile sanayide çok yaygın bir kullanım alanı bulmuşlardır. Bu kadar yaygın kullanılan motorların olası arızalar sonucu tekrar sarılarak kullanılması ekonomik bir gerekliliktir. Motorların sargılarının yenilenmesi aşamasından önce eski bobinlerin sökülmesi gerekir. Bu aşamada en çok kullanılan yöntemlerden biri, özellikle küçük ve orta güçteki asenkron motorlar için yakma yöntemidir. Bobinlerin üzerindeki verniğin ve oluklardaki presbantların yakılması, sökme işleminde büyük kolaylık sağlamaktadır. Yakma işlemi sarım aşamasını kolaylaştırmasına rağmen motorun magnetik yapısında bazı değişimler yaratabilmektedir. Bu değişimler motorun verimi ve kayıpları üzerinde etkili olabilmektedir. Bu çalışmada; yakma işleminin etkilerini görmek için GAMAK marka AGM90 L2 tipi 2,2 kW gücünde bir asenkron motor kullanılmıştır. Öncelikle bu motorun gerekli deneyleri yapılarak esdeğer devre parametreleri bulunmuş ve daha sonra yakma işlemi uygulanmadan önce stator sacının B-H eğrisi çizilmiştir. Yakma işlemi uygulandıktan sonra motor tekrar sarılarak yapılan deneyler tekrarlanmıştır. Yapılan deneylerden alınan sonuçlar karşılaştırılarak yakma işleminin etkileri yorumlanmıştır. Şubat, 2005Haydar BAYAR

THE EFFECT OF THE EXTRACTION OF INDUCTION MOTOR WINDINGS WITH BURNING TO MOTOR PARAMETERS Induction motors have widespread usage area in industry more than the other electric motors with their simple structures, easy usages and less maintenances. Windings of these widely used motors after probable failures is an economical necessity by renewing. The old ones must have been extracted before the stage of renewing windings. At this stage, the most common method for especially small and medium power induction motors is burning of windings. Burning of varnished windings and insulation provides easiness in extraction application, however burning application can make some changes on motors magnetic structure. These changes can effect motor's electrical efficiencies and the losses. In this study, 2.2 kW powered GAMAK AGM 90L2 type induction motor has been used to find out the effects of burning application. First motor's equivalent circuit parameters have been found experimentally and than before burning process B-H curve has been drawn. The same experiments have been repeated with new windings after the burning application. The effects of burning application have been interpreted by comparing the results grathered from experiments. February, 2005Haydar BAYAR
Keywords: Asenkron Makineler; Elektrik Motorları