Sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve küresel göç yönetişimi : kuramsal analiz - Deniz, Esra (My University, 2020)
İnsanlık tarihi boyunca göç her zaman yaşanan ve anlaşılmaya çalışılan bir olgu olarak karşımıza çıkmıştır. İnsanların hareketliliği varoluşumuzdan bu yana yaşanmıştır ve yaşanmaya da devam edecektir. Göç bir sorun olmamasına rağmen yönetişimsel eksikliklerden dolayı yaşanan krizler göçü bir sorun imgesi haline getirmiştir. Bu tezde küresel göç yönetişimine dair kavramsal ve teorik bir çerçeve çizebilmek ve “ideal” olan göç yönetişimi kriterlerini Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri üzerinden ortaya koyabilmek hedeflenmektedir. Kalkınmanın sürdürülebilirliği, kırılgan göçmen nüfuslar ve özellikle de göç veren az gelişmiş ülkeler için de geçerlidir. Nitekim Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, az gelişmiş ülkelerdeki kökleşmiş sorunları düzeltmeyi hedefleyerek herkesin kendi ülkesinde barınmasını sağlamayı hedeflemektedir. Bu tezin de temel argümanı; Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin ideal göç yönetişimi için normsal bir düzlem yaratabileceğidir.

Throughout human history, migration has always been a phenomenon that has been experienced and tried to be understood. People's mobility has been experienced since our existence and will continue to be experienced. Although migration is not a problem, crises due to governmental deficiencies have made migration a problem image. This study aims to draw a conceptual and theoretical framework on global migration governance and to set out “ideal” migration governance criteria through Sustainable Development Goals. Sustainability of development also applies to fragile immigrant populations, and particularly to less developed countries that emigrate. In order to implementation of sustainable development to less developed countries, Sustainable Development Goals aim at correcting the rooted problems in those particular countries and aiming to ensure that everyone lives in their own country. The main argument of this thesis is that Sustainable Development Goals can create a norm for ideal migration governance.
Keywords: Global Govarnence; Global Migration Governance; Governance; Göç; International relations; Küresel Göç Yönetişimi; Küresel Yönetişim; Migration; Sustainable Development Goals; Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri; Uluslararası ilişkiler; Yönetişim