Organize suçluluk ve çıkar amaçlı örgüt suçu (4422 sayılı kanun m.1) - Ceylan, Ümit (My University, 2002)
Çağımız toplumlarının kanseri olarak da nitelenebileceğimiz organize suçluluk olgusu kamunun barış ve sükununu esaslı bir biçimde ihlal etmekte, sosyal, ekonomik ve siyasi kurumların temelini derinden sarsarak, klasik suçluluğa göre ulusal ve uluslararası toplumu çok daha ciddi bir biçimde tehdit etmektedir. Bu nedenle organize suçlulukla mücadele son otuz yıldır ceza hukuku ve kriminoloji bilimlerinin üzerinde en çok durduğu konuların başında gelmiş, organize suçluluk olgusu tanımlanmaya çalışılarak mücadele yöntemleri araştırılmaya başlanmıştır. Ülkemizde bu yöndeki çalışmalar ise oldukça geç sayılabilecek bir tarihte, ancak 1995 yılında başlamıştır. Bunun sonucu olarak da ülkemizde organize suçluluk, organize suçluluğun boyutları ve yapısı hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlayacak yeteri kadar kriminolojik ve sosyolojik araştırma bulunmamaktadır. Bu durum ve organize suçluluğun en az terör kadar toplumumuzu yakından ilgilendiren bir sorun olması, tez konusu olarak organize suçluluğu seçmemize neden olmuştur. Bu yüzden çalışmamızın birinci bölümünde organize suçluluğun tanımını, organize suçluluk kriterleri ve organize suçluluk çerçevesinde tipik olarak kabul edilen suçları incelemeye ve organize suçlulukla mücadelede uluslararası alanda yapılan çalışmaları özellikle de Sınır Aşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'ni inceledik. İkinci bölümde ise, organize suçluluğun ülkemizdeki gelişimini, organize suçluluğu doğuran nedenleri, ülkemizdeki organize suç örgütlerini diğer ülkelerdeki suç örgütlerinden ayıran özellikleri ve sosyolojik yapılarını ele aldık. Zira organize suçluluk olgusu ve organize suç örgütleri ortak bir takım özellikler taşımalarına rağmen, ortaya çıktıkları ülkelerin ekonomik, sosyal ve ideolojik yapılanmalarına göre farklılık göstermektedirler. Çalışmamızın son bölümünde ise, organize suçlulukla mücadeleyi amaçlayan 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanununun 1. maddesinde tanımlanan çıkar amaçlı örgüt kurma suçunu unsurlarıyla birlikte açıklamaya çalıştık.

The concept of organized crime known as the cancer of modern societies violates the peace of comfort of the nation, shakes strongly the foundation of social, economic and political institutions and thus threatens national and international sociaties more seriously compared the common crimes. So, crime law and criminology sciences have mainly focused on a combat against organized crime and new strugle methods have started to be researched trying to define concept of organized crime. Stusies in this direction only started in 1995 which can be considered as late in our country. As a result of this in our country, we do not have enough criminological and sociological resarch to inform us abaout organised crime, its dimensions and its structure. This situation and the reason why it's a big problem which concern us as much as terror is the main motive for us to select this as our thesis topic. So, in the first part of our work, we have analyzed the definition of organized crime, is criteria and studies carried out internationally in the organized crime battle, especially the United Nations Convention against Transnational Organized Crime. In the second chapter, we analysed the devolopment of organized crime in the country, reasons which cause organized crime, the distinguishing features of organized crime groups in the Turkey. Compared to other groups abroad and their sociologic structures. The reason is becasuse although the concept of organized crime and organized crime groups have some common features, when they appear, they have some differences according to countries' economic, social and ideological structures. In the last part of our work, we tried to explain the organized crime with its elements defined in the 1. Article of n.4422 Act.
Keywords: Kamu Hukuku; Organize Suç