Is hate produced? Discourse analysis of online Istanbul Convention news and its impact on political polarization - Özkoca, Orçun (My University, 2023)
Siyasal kutuplaşma, küresel etkileri olan yaygın bir sorundur ve Türkiye bu küresel eğilime istisna değildir. (TurkuazLab, 2020) Bu nedenle, kutuplaşmanın zararlı etkilerini ele almak ve azaltmak mühim kabul edilmektedir zira bu durum temel demokratik değerler, özellikle düşünce özgürlüğü için önemli bir tehdit oluşturabilmektedir (O'Donohue & Carothers, 2019). Düşünce özgürlüğünü tartışırken, medyanın ve özellikle haber medyasının rolünü göz önünde bulundurmak da son derece önemlidir. Haberlerde yer alan söylem aracılığıyla elit söylemler sıradanlaştırılabilir, egemen ideoloji yeniden üretilebilir ve haberler, yayıncı tarafından belirlenen şekilde kurgusal bir yapı benimseyebilir (Van Dijk, 1998). Bu nedenle, haberlerin kötücül siyasal kutuplaşma üzerindeki etkisini ve nefretin yeniden üretiminde yerini araştırmak yine büyük önem taşıyabilir. Bu araştırmanın ana odak noktası, Türkiye, Avrupa Birliği ve uluslararası platformlardan gelen çevrimiçi haber kaynaklarının kötücül kutuplaşmanın ya da nefretin yeniden üretiminin üzerindeki potansiyel etkisini incelemektir. Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinin birlikte hazırlayıp, imzaladığı İstanbul Sözleşmesinin iptali bu bağlamda önemli bir örnek olarak kullanılmıştır. Bu sözleşme, hem Türkiye hem Avrupa Birliği üye ülkelerinden hem Avrupa Komisyonundan farklı tepkiler almıştır, bu da siyasal kutuplaşmayı araştırmak için uygun bir konu olduğunu göstermektedir (The European Commission, 2020). Çalışmanın bulguları, söz konusu haber kaynaklarının biçimlendirici yarıklar sergilediğini ve nefreti yeniden ürettiğini, aynı zamanda kendi aralarında da kutuplaşma sergilediğini göstermektedir. Kendi aralarında yaşadıkları kutuplaşmanın medya sahipliği ile ilişiği gelecek çalışmalarda incelenebilir. Ayrıştırıcı anlatılarının üretilmesi, kötücül politik kutuplaşma teorileri ile uyumlu bir şekilde ilerlemektedir. Bu anlatıları kamuoyunda kutuplaşmayı daha kötü bir hale getirme ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Kamuoyunda bunun yansımaları gelecek çalışmalar dahilinde yine incelenebilir.

Political polarization is a pervasive problem with global implications, and Turkey is no exception to this global trend (TurkuazLab, 2020). Therefore, it is considered crucial to address and mitigate the harmful effects of pernicious polarization, as it can pose a significant threat to core democratic values, particularly freedom of expression (O'Donohue & Carothers, 2019). When discussing freedom of expression, it is also crucial to consider the role of the media, and the news media in particular. Through the discourse in the news, elite discourses can be trivialized, dominant ideology can be reproduced, and news stories can adopt a fictional structure as determined by the publisher (Van Dijk, 1998). The main focus of this research is to examine the potential impact of online news sources from Turkey, the European Union and international platforms on the reproduction of pernicious polarization and hate reproduction. The withdrawal of the Istanbul Convention, which Turkey and the European Union countries drafted and signed together, is used as an important example in this context. This convention received different reactions from both Turkey and European Union member states, as well as the European Commission, suggesting that it is a pertinent topic to investigate political polarization (The European Commission, 2020). The findings of the study show that the mentioned news sources display formative rifts and reproduce hate but also exhibit polarization among themselves. The relationship between this and media ownership can be examined in future studies. The production of divisive narratives is in line with theories of pernicious political polarization. The possibility that these narratives worsen public polarization should be taken into account. The repercussions of this on public opinion can be examined again in future studies.
Nefret üretilir mi? Online İstanbul Sözleşmesi haberlerinin söylem analizi ve siyasi kutuplaşmaya etkisi
Keywords: Critical discourse analysis; Eleştirel söylem çözümlemesi; Gazetecilik; Journalism; Online news; Political polarization; Political science; Sanal haberler Political discourse; Siyasal bilim; Siyasi kutuplaşma; Siyasi söylem