Mühtedî Abdullah Henry Quilliam'ın Dîn-i İslâm adlı eserinin ve makalelerinin kelâmî açıdan değerlendirilmesi - Çiftçi, Muhammed Recai (My University, 2009)
Abdullah Quilliam, İngiltere, İslam Abdullah Quilliam, 1878’de gerçekleştirdiği bir Kuzey Afrika seyahati sonrasında İslam’a duyduğu hayranlık sebebiyle müslüman olmuş bir avukattır. İhtida etmesiyle çevresine İslam’ı anlatarak pek çok insanın da ihtida etmesine vesile olmuştur. Başarılı faaliyetleri sebebiyle İslam dünyasının takdirini kazanmış, II. Abdülhamit Han tarafından da “Britanya Şeyhülislamı” ünvanıyla taltif edilmiştir. Quilliam, hem İslâm’ı yeni öğrenen İngilizlere bu dinin inanç esaslarını öğretmek, hem de İslâm’a karşıt fikirler öne süren kimselere karşı İslâm’ı savunmak amacıyla “Din-i İslâm” adlı eserini kaleme almıştır. Quilliam, bu eserinde sırasıyla İngilizler’in İslam dini hakkındaki mütalaalarını, İslâm dininin ana kaidelerini ve bunların açıklamalarını, ulû’l-azm peygamberlerin hayatlarını konu edinmiş, İslâm’da ruhbanlık, çok eşlilik ve kadın gibi konulara yer vermiş, İslâm’ın kılıç dini olduğu iddialarına cevap vermiştir. Bu çalışma üç bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Birinci bölümde İngiltere’de İslam, Abdullah Quilliam’ın hayatı ve eserleri ile eserin mütercimi Mahmûd Esad Seydişehrî’nin hayatı ve eserlerini işlenmiştir. İkinci bölümde “Din-i İslâm” adlı eserin metni günümüz Türkçesine aktarılarak sunulmuştur. Üçüncü bölümde ise eserin kelâmî açıdan değerlendirmesine yer verilmiştir.

Key Words Abdullah Quilliam, Britain, Islam Abdullah Quilliam is a lawyer converted after a North Africa journey in 1878 because of his admiration for Islam. After his conversion he told a lot of people about Islam and conduced their conversion to Islam. Because of his successful Islamic activities, he won Islamic World’s approval and Sultan II. Abdulhamid rewarded him as “Shaikh al-Islam of Britain” Quilliam wrote a book called The Faith of Islam: An Explanatory Sketch of the Principal Fundamental Tenets of the Moslem Religion for teaching Islam to new English converts and for defending Islam against the people talking against Islam. In this book, Quilliam mentions about English people’s opinion about Islam, principal fundamental tenets of Islam, ulû’l-azm propehts’ lifes, monasticism in Islam, polygamy and woman in Islam and he answers the claims that Islam is a religion of the sword. This work consist of three chapter and conclusion. In the first chapter we mentioned Islam in Britain, the life and times of Abdullah Quilliam and his works, the life and times of Mahmûd Esad Seydişehrî and his works as translator. In the second chapter we presented the Ottoman Turkish translation of The Faith of Islam in modern Turkish words. And in the third chapter we analysed The Faith of Islam from the side of Theology.
Keywords: Din; Islam; İslam; Religion; Teoloji (Kelam); Theology