Entelektüel sermaye, öteki sermaye kavramlarıyla ilişkisi ve Türkiye uygulamaları - Kuduzoğlu, Meryem (My University, 2005)
Postmodern çağda, bir işletmenin başarısı, sahip olduğu fiziksel varlıklardan çok entellektüel sermayesi ve sistem kapasitesine bağlıdır.İnsan zekasını yönetme ve bu zekayı faydalı ürün ve hizmete dönüştürme kapasitesi hızla çağımızın önemli bir yönetim becerisi olarak kabul edilmeye başlanmıştır. Sonuçta, entelektüel sermayeye, yaratıcılığa, buluşçuluğa,öğrenen örgüt yapısını oluşturmaya önem veren işletmeler rekabette başarılı olacaktır. İşletmeleri rekabetçi hatta rekabet üstü yapan unsurlar; sahip olduğu insan kaynakları,yönetim ve üretim yapısıdır. Mesleki zeka düzeyi yüksek çalışanlarla işletme yönetim ve üretim dokusunu sürekli dönüştürerek dinamik, devingen bir örgüt yapısına kavuşabilmektedir. Stratejik bilgiyi stratejik olmayan bilgiden ayıran en önemli özellik, uzun vadede rekabet avantajı yaratabilmesi, işletmeye özgü olması ve transferinin mümkün olmamasıdır. Bu tip bilgi örtülü bilgi kapsamında yer alırlar, firmanın pazar değerini arttırmak için kullanılırlar ve işletmenin entelektüel sermayesini oluştururlar. Entelektüel sermayeyi oluşturan unsurlar insan, yapısal ve müşteri sermayesidir. Bu çalışmada entelektüel sermayenin tanımı ve unsurları ile diğer sermaye kavramları arasındaki farkları ve mali tablolar aracılığı ile raporlanmaları üzerinde durulmuşur.

ÖZET In postmodern era,the success of a company is due to its intellectual capital and system capacity more than its physical properties Today,management of human intelligance and its use in benefical production and services are acepted to be quality of management companies having intellectual capital creativeness and investigative organizations will be successfull in competition. Human resources and structure of management and production are main features making the companies compatible. The most important characteristics that distinguish strategic knowledge from non-strategic knowledge, are its ability to create competitive advantage in the long run, its peculiarity to the company, and its untransferrability. This kind of knowledge is a part of tacit knowledge, is used to increase the market value of the company, and makes up the company's intellectual capital. The elements of intellectual capital include human capital, structural capital and customer capital. In this study we worked on the definitions and elements of intellectual capital, and the difference between the other capital definitions, and reporting them.
Keywords: Entelektüel Sermaye