Üniversite öğrencilerinde ebeveyne duygusal erişilebilirliğin kendilik değeri ve kişilerarası yetkinliğe etkisinin incelenmesi - Yücel, Sümeyye (My University, 2020)
Üniversite Öğrencilerinde Ebeveyne Duygusal Erişilebilirliğin Kendilik Değeri ve Kişilerarası Yetkinliğe Etkisinin İncelenmesi Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinde ebeveyne duygusal erişilebilirliğin kendilik değeri ve kişilerarası yetkinliğe etkisinin incelenmesi hedeflenmiştir. Bu hedefe yönelik olarak; ebeveyne duygusal erişilebilirliğin; kendilik değeri ve kişilerarası yetkinliği yordayıp yordamadığının; ebeveyne duygusal erişilebilirlik, kendilik değeri ve kişilerarası yetkinliğin bazı demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda, yordayıcı korelasyonel modele dayalı ilişkisel bir çalışma tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Marmara Üniversitesi’ne bağlı çeşitli fakültelerde eğitimine devam eden 329 kadın (%76,0) ve 117 (%24,0) erkek toplam 446 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Ebeveyne Duygusal Erişilebilirlik Ölçeği, Rosenberg Kendilik Değeri Ölçeği ve Kişilerarası Yetkinlik Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri gerçekleştirilip tablolar halinde sunulmuştur. Analizlerde araştırmanın sürekli değişkenleri arasında ilişki bulunup bulunmadığı Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Analizi; ebeveyne duygusal erişilebilirliğin kendilik değeri ve kişilerarası yetkinlik düzeylerini yordayıp yordamadığı basit doğrusal regresyon analizi; ebeveyne duygusal erişilebilirlik, kendilik değeri ve kişilerarası yetkinliğin demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı Bağımsız Gruplar TTesti, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Kruskal Wallis-H Testi ile incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; ebeveyne duygusal erişilebilirlik kendilik değeri ve kişilerarası yetkinliği yordamaktadır. Ayrıca kişilerarası yetkinliğin alt boyutları olan ilişki başlatma, duygusal destek, etki bırakma ve çatışma yönetimini de yordadığı görülmüştür. Ek olarak araştırma sonucunda üniversite öğrencilerinin ebeveyne duygusal erişilebilirlik, kendilik değeri ve kişilerarası yetkinlik (toplam ve alt boyutlar) puanlarının çeşitli demografik özelliklere göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.

The Effects of Emotional Availability of Parents on Self-Esteem and Interpersonal Competence in University Students In this study, it is aimed to investigate the effect of emotional availibility to parents on self-esteem and interpersonal competence in university students. For this purpose; emotional availibility to parents; whether it predicts self-esteem and interpersonal competence; The aim of the study was to investigate whether emotional accessibility to parents, self-esteem and interpersonal competence differ according to some demographic variables. For these purposes, a relational study based on the predictive correlational model was designed. The sample of the study consisted of 446 university students 329 female (76.0%) and 117 (24.0%) male) who were studying in various faculties of Marmara University. Demographic Information Form, Parent Emotional Availibility Scale, Rosenberg Self-Esteem Scale and Interpersonal Competence Scale were used to collect data. Statistical analysis of the obtained data was performed and presented in tables. Pearson Product Moment Correlation Analysis; by simple linear regression analysis whether emotional availibility to the parent predicts self-esteem and interpersonal competence levels; Independent Groups T-Test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA) and Kruskal Wallis-H Test were used to investigate whether emotional availibility to the parent, self-esteem and interpersonal competence differ according to demographic variables. According to the results obtained; emotional availibility to the parent predicts self-esteem and interpersonal competence. In addition, interpersonal competence was found to predict sub-dimensions of relationship initiation, emotional support, influencing and conflict management. In addition, it was found out that university students' emotional accessibility, self-esteem and interpersonal competence (total and sub-dimensions) scores differed according to various demographic characteristics.
The effects of emotional availability of parents on selfesteem and interpersonal competence in university students
Keywords: duygusal erişilebilirlik; Education; Eğitim; emotional availibility; interpersonal competence; kendilik değeri; kişilerarası yetkinlik; Psikolojik danışmanlık ve rehberlik; Psychological counseling and guidance; self-esteem; University students; Üniversite öğrencileri