Terkos gölü'nün mikrobiyolojik ve kimyasal kirlilik seviyesinin saptanması - Ezer, Sevcan (My University, 2009)
TERKOS GÖLÜ’NÜN MİKROBİYOLOJİK VE KİMYASAL KİRLİLİK SEVİYESİNİN SAPTANMASI Bu çalışmada İstanbul’un ilk büyük su kaynağı olan Terkos Gölü’nün kirlilik durumu mikrobiyolojik ve kimyasal yönden araştırılmıştır. Terkos Gölü’nün mikrobiyolojik ve kimyasal kirlilik seviyesinin tespiti çalışmaları Ağustos 2007–Temmuz 2008 tarihleri arasında tamamlanmış ve seçilen 6 ayrı noktadan, mikrobiyolojik analizler için her ay, kimyasal analizler için üç ayda bir su örneği alınmıştır. Suların mikrobiyolojik ve kimyasal analizleri Marmara Üniversitesi Doğa Bitkileri ve Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Laboratuvarında yapılmıştır. Mikrobiyolojik analizler Membran Filtrasyon Tekniği kullanılarak yapılmış ve toplam koliform sayısı saptanmıştır. Kimyasal kirliliği tespit etmek için Kurşun, Kadmiyum, Deterjan, Amonyak, Nitrit, Nitrat, Demir, Alüminyum, Sülfat, Fosfat, Fosfor, Organik Madde, Toplam Sertlik, Toplam Çözünmüş Madde, Kimyasal Oksijen İhtiyacı, Biyolojik Oksijen İhtiyacı, İletkenlik, Renk, Bulanıklık ve pH parametrelerinin analizleri yapılmıştır. Bütün bu tespitlerde Amerikan Halk Sağlığı Birliği (APHA) Standart Method Kuralları’na uyulmuştur. Bulunan değerler, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği içinde yer alan, Kıta İçi Su Kaynaklarının Sınıflarına Göre Kalite Kraterleri standartlarıyla karşılaştırılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde mikrobiyolojik ve bazı kimyasal analizlerde standartların üzerinde değerlerle karşılaşılmıştır. Bu tez çalışması Terkos Gölü’nün bugünkü kirlilik durumunu ortaya koymaktadır.

DETERMINATION OF THE MICROBIOLOGICAL AND CHEMİCAL POLLUTION DEGREE IN TERKOS LAKE In this study, the microbiological and chemical pollution levels of Terkos Lake, which is the first water source of İstanbul, investigated. The research for determination of the microbiological and chemical pollution degree was done between August 2007 and Jully 2008. The samples were taken on monthly for microbiological analysis and tri-monthly for chemical analysis from the pre-designated sample locations. Microbiological and chemical analysis were made at Marmara University Natural Plants and Water Products Research and Application Center Laboratory. The microbiological analysis were performed to determine the number of total coliform by using Membrane Filtration Technique. To determine chemical pollution, the analysis of Lead, Cadmium, Detergent, Ammonia, Nitrite, Nitrate, Organic Material, Total Hardness, TDS, KOI, BOI, Conductivity, Color, Turbidity and pH were performed APHA Standard Method Rules have been observed for all studies. The results were compared with Quality Criteria of Inland Water Resources Based on Classes. When the results were analyzed, microbiological and some chemical aspects were exceeded the standard limits. This study shows the present pollution levels in Terkos Lake.
Keywords: Analitik Kimya; Radyokimyasal Analiz_İstanbul