Elit voleybolcularda yaralanma geçmişi, fonksiyonel kuvvet, hareketlilik ve dengenin yön değiştirme hızına etkisi - Erdem, Aleyna (My University, 2023)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, elit kadın voleybol oyuncularında yaralanma geçmişi, alt ekstremite fonksiyonel kuvveti, hareketlilik ve dengenin yön değiştirme hızına etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, 18 elit kadın voleybol oyuncusu (yaş:17,1±1,4 yıl, boy:175,1±6,27 cm, vücut ağırlığı: 65,50±6,87 kg) katılmıştır. Denge ölçümleri Tekscan-Matscan sistemi kullanılmış, ağırlık merkezi izdüşümü alanı (COP: centre of pressure area) incelenmiştir. Kalça abdüktör/ addüktör ve diz fleksör/ ekstansör izokinetik kuvvet (kalça: 60º/ sn ve 120º/ sn; diz: 60º/ sn ve 180º/ sn) Biodex ile ölçülmüş, zirve tork değerleri kullanılmıştır. Hareketlilik, Goniometer Pro kullanılarak ayak bileği plantar, dorsifleksiyon eklem hareket açıklıkları (EHA) ölçülmüştür. Yön değiştirme testi (COD) ile yön değiştirme performansı değerlendirilmiştir. Bulgular: Voleybolcularda, ayak bileği EHA, öne gidiş-arkaya dönüş, sağ yan, sol yan, sol arka çapraz COD süresiyle sol ayak plantar fleksiyon EHA; sol yan COD süresi ile sağ ayak dorsifleksiyon EHA arasında ilişki bulunmuştur. Kuvvet değerlendirmesinde sol ön çapraz COD süresi ile sağ kalça 120º/ sn abdüktör zirve tork değerleri; sağ yan COD ile sol diz 180º/ sn ekstansör ve sol yan COD süresi ile sol diz 60º/ sn fleksör zirve torku arasında ilişki bulunmuştur. Sonuç: Sağ ve sol ayak bileği EHA, sola gidiş ve dönüş COD süreleriyle ilişkili olması bu yöndeki performanslarının negatif yönde etkilenmesine sebep olmuştur. Sol ön çapraz COD süresiyle sağ kalça yüksek açısal hızındaki abdüktör kuvvetinin ilişkili bulunması, sola gidişlerdeki hızlanmanın zıt kalça kuvvetiyle ilişkili olduğunu göstermesi açısından değerlidir.

Objective: The aim of this study was to examine the effects of injury history, lower extremity functional strength, mobility and balance on change of direction performance in volleyball players. Material and Methods: Eighteen volleyball players (age: 17.1±1.4 years, height:175.1±6,27 cm, body weight: 65.50±6.87 kg) were participated in the study. Balance measurements were performed using the Tekscan-Matscan system, and the center of pressure area (COP: center of pressure area) was evaluated. Hip abductor/ adductor and knee flexor/ extensor isokinetic strengths were measured at two different angular velocities (hip: 60º/ sec and 120º/ sec; knee: 60º/ sec and 180º/ sec) using Biodex, and peak torque values were examined. For mobility assessment, ankle plantar, dorsiflexion joint ranges of motion (ROM) were measured using the Goniometer Pro. Change of direction (COD) performance was evaluated using the COD Test. Results: In volleyball players, left lateral and left anterior cross-over COD speeds were found to be correlated with injury history. In the strength evaluation, the left anterior crossover COD speed and the right hip abductor peak torque values at 120º/ sec angular velocity; the right lateral COD speed and left knee extensor peak torque at 180º/ sec angular velocity and left lateral COD speed and left knee flexor peak torque at 60º/ sec angular velocity were found to be correlated. Conclusion: As the ROM of the right, left ankles was correlated especially with the left lateral COD speed, caused their performance in this direction to be impaired. However, as the knee extensor strength rather than hip adductor strength is associated with right lateral COD performance.
The effect of injury history, functional strength, mobility and balance on change of direction speed in elite volleyball players
Keywords: Agility; Beden eğitimi; Çeviklik; İzokinetik; Physical education; Stabilizasyon isokinetic; Stabilization; Tork; Torque; Voleybolcular; Volleyball players; Wounds and Injuries; Yaralar ve Yaralanmalar