Sosyal Anksiyete Bozukluğunda Bilişsel Davranışçı Terapi: Güncel Kavramlar - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Bilişsel davranışçı terapiler halen sosyal anksiyete bozukluğunda yüksek kanıt düzeyine sahip en önemli tedavi yöntemlerindendir. Ancak buna rağmen bazı hastaların tedaviden yeterince fayda görmemesi yeni arayışları sürdürmektedir. Bu yazıda yapılan sosyal anksiyete bozukluğunda bilişsel davranışçı terapiler konusunda yapılan çalışmalar gözden geçirilmiş güncel kavramlar tartışılmıştır. Güncel çalışmaların bilgisayar teknolojisini çokça kullanması dikkat çekicidir. Son yıllarda çalışmalar sosyal anksiyete bozukluğunda dikkat yanlılığı, yanlı bilgi işleme, dikkat eğitimi, yargı yanlılıkları, internet tabanlı bilişsel davranışçı terapiler ve sosyal aksiliklere alıştırma tedavisi üzerinde yoğunlaşmaktadır. İnternet tabanlı bilişsel davranışçı terapiler özellikle tedaviye ulaşma olanağı olmayan kişiler için iyi bir seçenek gibi durmaktadır.

Cognitive behavioral therapy is still one of the most important treatment modalities in social anxiety disorder with a high level of evidence. However, some patients do not fully benefit from these therapies and this fact leads to ongoing search for new approaches. This paper reviews use of cognitive behavioral therapy in social anxiety disorder studies and discusses related updated concepts. The frequent use of computer-assisted therapy for most of recent studies was found noteworthy. Recent studies regarding social anxiety disorder focused on concepts such as attention bias, biased information processing, attention training, judgment biases, internet-based cognitive behavioral therapies and social mishap exposure. Internet-based cognitive-behavioral therapy seemed to be a good option for people who were unable to access face to face treatment.
Cognitive Behavioral Therapy in Social Anxiety Disorder: Current Concepts
Keywords: Psikoloji