Bir araştırma ve uygulama hastanesinde kadın sağlığı hemşireliği eğitim ve danışmanlık biriminin oluşturulması ve etkinliğinin değerlendirlmesi - Erten, Hacer (My University, 2008)
Sunulan araştırma, kadın sağlığı konusunda hizmet veren bir araştırma ve uygulama hastanesinde kadın sağlığı hemşireliği eğitim ve danışmanlık biriminin oluşturulması ve etkinliğinin değerlendirilmesi amacı ile deneysel ve prospektif olarak planlanıp uygulanmıştır. Birimin faaliyetleri başlangıç için, mevcut şartlarda, mümkün olan en kısa zamanda, birime başvuran her kadın için uygun olan yaklaşımı sağlayacak şekilde düzenlenmiştir. İleri aşamada birimin sağlam kadın izlemi yapacak şekilde organize edilmesi planlanmıştır. Kurum tarafından görevlendirilen bir hemşire araştırmacı ile birlikte çalışmıştır. 15 Mart 2008 tarihinde araştırmacı tarafından hizmete başlatılan birim halen faaliyetine devam etmektedir. Araştırma, Zeynep Kamil Kadın-Doğum ve Çocuk Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde oluşturulan Kadın Sağlığı Hemşireliği Eğitim ve Danışmanlık Birimi’nden hizmet alan kadınlarla gerçekleştirilmiştir. Randomize kontrollü örneklem yöntemi ile 55 kadın deney, 55 kadın kontrol grubuna alınmıştır. Verilerin toplanmasında vaka tanılama ve klinik meme muayenesi formu ile Evli Kadınların Üreme Sağlığını Koruyucu Tutumlarını Belirleme Ölçeği (ÜSBÖ) kullanılmıştır. Araştırma verileri SPSS version 11.5 ile değerlendirilmiştir. Deney ve kontrol grubundaki kadınların tanımlayıcı özellikler açısından benzer olduğu saptanmıştır. Üreme sağlığını koruyucu davranışları bilme ve uygulamaları yönünden gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu (p<0,001), eğitim alan deney grubundaki kadınların koruyucu davranışları bilme ve uygulama durumlarının arttığı saptanmıştır. Kendi kendine meme muayenesi (K.K.M.M.) bilgi puan ortalamaları yönünden gruplar arasında istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı fark olduğu ( zmw=8,88 p<0,001), deney grubundaki kadınların KKMM bilgi puan ortalamalarının arttığı saptanmıştır. Her iki gruptaki kadınların ÜSBÖ alt boyut ortalamaları arasında ilk görüşmede istatistiksel olarak anlamlı bir fark yokken, ikinci görüşmede farkın anlamlı olduğu( p<0,001), deney grubundaki kadınlarda incelenen tüm ölçek alt boyut ortalamalarının arttığı saptanmıştır. danışmanlık, izlem, koruyucu davranışlar, kadın sağlığı.

Establishing a Woman Health Nursing Education-Counselling Unit and Assessing the Effectiveness at A Research Hospital. The presented research was planned and performed by experimental and prospective study at a Research hospital which serves in women’s health and it is about establishing and assessing the activities of Women Health Nursing Education and Counseling Unit in this hospital. The unit’s procedures and operations have been optimized prior to this study to make it possible that each case will receive the optimum approach and evaluation. The unit is organized for screening of healthy women also for further stages of the study. The researcher has worked together with a nurse of the unit. The Unit that has established by the researcher on 15 March 2008 is still giving service. The research’s subjects were the applicant women for the Unit at the Women Health Nursing Education and Counseling Unit of the Zeynep Kamil Women, Maternity and Children Healthcare Research Hospital. 55 women have been taken for experiment group and 55 women for the control group with the randomized controlled sampling method. Case definition, Clinical Breast Examination Form and Married Women Reproduction Health Preventative Attitude Determination Scale ( ÜSBÖ ) are used for database formation. Research data are evaluated with SPSS version 11.5. It is determined that women both in experiment and control group have similar descriptive features. It was found there was a statistically significant correlation between groups regarding their knowledge and application of preventive measures in reproductive health ( P< 0,001 ). The educated group had more knowledge and applied preventive measures better than control group. It is determined that there is a statistically significant high level difference (Z mw = 8,88 p< 0,001 ) in knowledge averages between groups about Self Breast Examination (K.K.M.M.) Self Breast Examination knowledge averages are increased in experiment group. It is determined that at the first consultation in both groups women Married Women Reproduction Health Preventative Attitude Determination Standards ( ÜSBÖ ) sub dimension averages has no statistically significant difference, however, at the second consultation there is a significant difference (p<0.001), examined all scale sub dimension averages were increased in experiment group. Key Words: Education, Counseling, Screening, Preventive Behaviors, Woman Health.
Keywords: Hemşirleik_Kadın Hastalıkları; Kadın Hastalıkları ve Doğum; Tıp