All-ceramic laminate retained resin-bonded fixed dental prostheses in the lower central incisor region : a three dimensional finite element analysis - Haghighat, Mohsen (My University, 2019)
Amaç: Literatürde laminat veneer şeklinde dizayn edilmiş tam seramik rezin destekli sabit protetik restorasyonların klinik başarısını gösteren çalışmalar bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, alt santral kesici diş eksikliğini tamamlamak için laminat veneeer tarzında hazırlanmış tam seramik rezin destekli sabit protetik restorasyonlardaki stress dağılımını sonlu elemanlar analizi yöntemi ile değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem: Prepere edilmiş mandibular sağ santral kesici ve sol lateral kesici dişin bulunduğu ve bu dişlerin periodontal ligamentlerini da taklid eden üç boyutlu bir sonlu elemanlar analiz modeli hazırlanmıştır. Bu model üzerine prepare dişlerin bukkaline tutunan ve tüm yüzeylerde eşit siman kalınlığı bulunan laminat veneer ve kantilever tarzında rezin destekli sabit protetik restorasyonlar sanal olarak tasarlanmıştır. Üç üyeli ve kantilever tarzında hazırlanan bu restorasyonlara çiğneme kuvvetlerini taklit edebilmek için pontik dişlerin bukkal insizal kenarının 2 mm altına 45 derece açı ile gelecek şekilde 100 N kuvvet sanal olarak uygulanmış ve elde edilen sonuçlar kıyaslanmıştır.Bulgular: Kantilever restorasyonlarda konnektör ve pontik dişin maruz kaldığı streslerin 3 üyeli restorasyonlardan (iki destek dişin bulunduğu) daha az olduğu ancak tam seramik restorasyonların, dişlerin, simanın ve periodontal ligamentin maruz kaldığı streslerin kantilever restorasyonlarda daha yüksek olduğu görülmüştür.Sonuçlar: Bukkal yüzeye tutunan kantilever tarzındaki tam seramik rezin destekli sabit protetik restorasyonların 3 üyeli laminat veneer tarzında hazırlanan restorasyonlara göre klinik olarak daha başarılı sonuçlar verebileceği görülmüştür.

Aim: Laminate retained all-ceramic RBFDP’s clinical success is unknown due to lack of insufficient studies about them. The aim of the study is to evaluate stress distribution of all-ceramic laminate retained RBFDPs in the lower central incisor region via finite element method.Material and Method: A three dimensional finite element analysis model will be developed including mandible, prepared lower right central and left lateral incisor with periodontal ligament structures. Then a three unit buccally retained RBFDP and cantilever buccally retained RBFDP was virtually constructed, also a uniform thickness was designed for cement. A load of 100 N applied to the buccal surface at 45 degree, 2mm below the incisal edge of the pontic on both three unit and cantilever restoration to stimulate biting forces. The results was compared.Findings: Stresses on connector and pontic in cantilevered restoration was lesser compared with the 3 Unit Restoration (double abutments). While stresses on laminates, teeth, cement and PDL was higher in cantilevered restoration.Results: Clinical significance of this study shows cantilever buccally-retained RBFDPs are more reliable than three unit (double abutments) buccally-retained RBFDPs since main reported failure of RBFDPs are in connector areas.
Keywords: buccally-retained RBFDPs; cantilever RBFDPs; Diş preparasyonu, Prostodonti; FEA; kantilever adeziv restorasyon; lamina destekli adeziv restorasyon; Lamina veneer; Prosthodontics; Prostodonti; sonlu elemanlar analizi laminates; Tooth preparation, Prosthodontic