Sol yaka grubu filmlerinde gerçeklik arayışı : durağan ve hareketli görüntünün özgün buluşma biçimleri - Ertan, Erdil Levent (My University, 2020)
ÖZSOL YAKA GRUBU FİLMLERİNDE GERÇEKLİK ARAYIŞI: DURAĞAN VE HAREKETLİ GÖRÜNTÜNÜN ÖZGÜN BULUŞMA BİÇİMLERİBu tez çalışmasında, Sol Yaka Grubu (Groupe Rive Gauche) sinema hareketinin doğuşu, gelişimi, karakteristik özellikleri ve estetik değerleri incelenmiş, bu akıma dahil olan yönetmenlerin filmlerindeki gerçeklik arayışının izdüşümleri keşfedilmeye çalışılmıştır. Özellikle de fotografik imgenin, devinimli görüntülerle bir araya gelerek gerçeklik fenomeninde ortaya çıkardığı değişim ve dönüşüm analiz edilmiş, özgün kullanım biçimleri çözümlenmiştir. Dolayısıyla fotoğrafın bir film çağrışımı yaptığı, filmin ise bir fotografik imgeye benzediği her durum; iki alanın da birbirlerinden bitimsizce ödünç aldıkları formel kodlar ve örüntüler aracılığıyla gerçekleşmekte olduğunun çıkarımını yapmamızı sağlamıştır.Genel olarak, Sol Yaka Sineması’nın özgün nitelikleri araştırıldıktan sonra, bu hareketin merkezinde yer alan üç yönetmenin filmografilerinden seçilen; La Jetée (Chris Marker, 1962), Gece ve Sis (Alain Resnais, 1956) ve Ulysse (Agnés Varda, 1982) filmlerindeki gerçeklik arayışının tematik ve formel izdüşümleri ortaya koyulmuş, spesifik olarak da yönetmenlerin hareketli görüntüler içerisinde fotografik imgeye verdikleri yaratıcı roller analize tabi tutulmuştur. Bu serimlemeler içerisinde; görme edimi, matematikselleşen bakışın simgesel bir formu olarak perspektif, fotografik imgenin gelişiminden hareketli fotoğraflara geçiş, kurmaca ve belgesel film içerisinde gerçekliğin temsili gibi doğrudan gerçeklikle bağıntılı kavramlar açımlanmıştır. Sol Yaka Sineması içerisinde yönetmenlerin çeşitli modernist yöntemlerle sinemada gerçekliğin temsiline nasıl yaklaştıkları, bu bağlamda zamanı ve uzamı temsil etme biçimleri, hafızaya dair temaları ele alışları, hareketli görüntüler ile fotografik imgeleri harmanlama biçimleri, kurmaca ve belgesel arasındaki sınırları muğlaklaştırmastratejileri çözümlenmiştir. Özellikle de modernist sinema evreni içerisinde yer alan deneme film formu aracılığıyla çalışmaların zihinsel ve imgelem dünyasındaki diyalektik iç devinimlerinin etkileri incelenmeye çalışılmıştır.

ABSTRACTTHE PURSUIT OF THE TRUTH IN THE FILMS OF THE LEFT BANK GROUP:THE AUTHENTIC INTEGRATION FORMS OF STILLNESS AND MOVING IMAGESIn this thesis study, birth, improvement, characteristic traits and aesthetic values of the Left Bank Group (Groupe Rive Gauche) have been tried to be examined and projections of the truth seeking on movies of filmmakers who involve this movement have been explored. Particularly, the change and the transformation elicited by photographic image that comes together with moving images in the reality phenomenon have been analyzed and authentic usage styles of those have been construed. Consequently, each case that the photograph which evokes film as a cinematic and the film which resembles photography as a photographic provides us to deduce that two spheres come true by the perpetually borrowed formal codes and patterns between each other.In general, after being examined authentic qualities of the Left Bank Cinema, thematic and formal projections in films La Jetée (Chris Marker, 1962), Night and Fog (Alain Resnais, 1956) and Ulysse (Agnés Varda, 1982) chosen from filmographies of three filmmakers who lie at the heart of the movement have been presented. At the same time, specifically, the creative roles of the photographic image that the filmmakers give in moving images have been subjected to analyze. In this analysis, some notions directly related to reality such as act of “seeing”, “perspective” as a symbolic form of becoming mathematical view, the transition from the improvement of photographic image to “moving images”, representation of reality in “fiction” and “documentary films” have been expounded.In the Left Bank Cinema, how film makers approach to representation of reality with various modernist methods, their styles of representation of time and space in this context, dealing with some themes touching memory, how they integrate photographic images with moving pictures, their certain strategies to make vague some lines between fiction and documentary have been resolved. Especially, the effects of dialectical inner motion and alteration in the works of intellectual and imagination world have been analyzed through the essay form appeared in modernist cinema.
Keywords: Belgesel Gerçeklik; Deneme (essayistic) Film; Documentary Reality; Essayistic Form; Fiction; Fotografik İmge; Gerçeklik; Görme; Hareketli Görüntü; Kurmaca; Modern Cinema; Modern Sinema; Motion pictures and television; Moving Images; Photographic Image; Reality; Sinema ve televizyon; Sol Yaka; The Left Bank; Vision