Yeni bir çevre dostu Nİ (II) iyonu tayin yöntemi geliştirilmesi - Uçar, Zeynep (My University, 2023)
Önemli bir eser element olan nikel, başta metal sanayisinde olmak üzere kozmetik, mobilya, aydınlatma gibi sektörlerde de bol miktarda kullanılır. Canlı metabolizmasında fazla bir biyolojik görevi olmasa da vücuda girdiğinde zehirleyici, toksik, alerjik ve kanserojen etkisi bulunur. Bu yüzden Nikelin vücutta diğer eser elementlerde de olduğu gibi dengede tutulması gerekmektedir. Vücuttaki fazla Nikel miktarı veya içeriği, solunum yetmezliği ve bronşit, alerjik reaksiyonlar, kalp rahatsızlıkları, doğum kusurları ve kanser gibi birçok hastalığa neden olabilmektedir. Bu nedenle de çevresel sistemler (toprak, hava ve su) ve insanlarda bu elementin değerlerinin tespit edilerek takip edilmesi son derece önemlidir. Ni(II) iyonu tayini için yapılan pek çok çalışma vardır. Bu yöntemler geniş sonuç aralığı, iyi tespit limitleri ve sonuç kesinliği verse de, deney prosedürünün uzun sürüyor olması, pahalı cihaz ve kimyasal ekipmanların gerekliliği ve numune hazırlama sürecinde oluşabilecek potansiyel hatalar dezavantajlarındandır. Çalışmamızda, UV ışınlarıyla sertleştirilerek hazırlanan polimerik bir membran kullanılarak Ni(II) iyonlarının tayini için yeni bir yöntem geliştirilmiştir. Membranın yapısal ve morfolojik özellikleri incelenmiş ve daha sonra pH, kalibrasyon aralığı, hassasiyet, seçicilik, tepki süresi ve tekrar üretilebilirlik gibi parametreler detaylı olarak incelenmiştir. Hazırlanan bu sensör ile hızlı, güvenilir ve daha yüksek hassasiyette olacak yeni bir çevre dostu yöntem geliştirilmiştir.

Nickel, which is an important trace element, is used in large quantities in sectors such as cosmetics, furniture and lighting, especially in the metal industry. Although it does not have much biological role in living metabolism, it has toxic, toxic, allergic and carcinogenic effects when it enters the body. Therefore, Nickel should be kept in balance in the body, as in other trace elements. Excess Nickel amount or content in the body can cause many diseases such as respiratory failure and bronchitis, allergic reactions, heart diseases, birth defects and cancer. For this reason, it is extremely important to determine and monitor the values of this element in environmental systems (soil, air and water) and humans. There are many studies for the determination of Ni(II) ion. Although these methods give a wide range of results, good detection limits and result precision, the long test procedure, the necessity of expensive equipment and chemical equipment, and potential errors that may occur in the sample preparation process are disadvantages. In our study, a new method has been developed for the determination of Ni(II) ions using a polymeric membrane prepared by curing with UV rays. The structural and morphological properties of the membrane were examined and then parameters such as pH, calibration interval, sensitivity, selectivity, response time and reproducibility were examined in detail. With this prepared sensor, a new environmentally friendly method has been developed that will be fast, reliable and with higher sensitivity.
Development of a new environmentally friendly NI (II) ion detection method
Keywords: Chemistry, Analytic; Determination method; Fluoresans; Fluorescence; Kimya, Analitik; Ni(II); Polimerik membra; Polymeric membrane; Tayin yöntemi