Topolojinin ilkokul, ortaokul ve lise matematik dersi öğretim programlarında ele alınmasının tartışılması - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Geometri öğretiminde yüzyıllarca Öklid geometrisinin etkisinde kalınmışken, geometrinin kapsamının genişlemesi ve çeşitli dallara ayrılması öğretilecek geometri konularının da güncellenmesi ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada geometri ve cebir ilişkileri içeren, birçok farklı disiplinde uygulama alanı bulunan topolojinin matematik eğitimi literatüründe ilkokul, ortaokul ve lise düzeylerinde nasıl ele alındığı incelenmiştir. Nitel paradigmaya sahip araştırmada doküman analizi tekniği kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırmada topolojinin temelde eğriler, çizgeler, yüzeyler ve topolojik dönüşümler konuları bazında ele alındığı görülmüş bu konularda ele alınan topoloji kavramlarının neler olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara dayanarak topolojinin ilkokul, ortaokul ve lise matematik öğretim programlarında yer alabilmesi durumu ve bu durumdaki muhtemel katkısı tartışılmıştır.

Although the geometry learning was influenced by Euclid Geometry, it appears that the separation of various branches resulted in the necessity of expanding the scope of geometry. In this study how topology was examined as a part of the mathematics curriculum in primary, secondary and high schools. The document analysis was used in the qualitative study. The data were analyzed by using the content analysis. The results show that the curves, graphs, the surface and the topological transformation were disscussed in the study of topology and the topological terms were. delineated. Whether the topology should be included in primary, secondary and high school curriculums has been discussed based upon the findings of the study.
Discussing the place of topology in primary, secondary and high school curriculum
Keywords: Matematik; Eğitim, Eğitim Araştırmaları