Eğitimli, dindar Y kuşağı kadınının annelik algı, deneyim ve kimliği üzerine sosyolojik bir araştırma - Bulut, Senanur (My University, 2021)
Annelik rolü insanlık tarihinin her döneminde kadın kimliğinin tanımlanmasındaki en önemli göstergelerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu rolün kadınlar için ifade ettiği öznel ve biyolojik anlamlarının yanı sıra sosyolojik boyutları da olan bir olgu olduğu gözden kaçırılmaması gereken bir husustur. Zira annelik rolünü yalnızca bireysel bir tecrübe olarak kabul edip bu doğrultuda değerlendirmek; onun aynı zamanda sosyo-kültürel değerler çerçevesinde deneyimlenen ve şekillenen toplumsal bir rol olduğunu reddetmek anlamına gelecektir. Bu bağlamda annelik gibi kadın için belki de hayatının dönüm noktası kabul edilebilecek bir rolün çok boyutlu bakış açısı ile irdelenmesi gereklidir. Bu çalışmada, kendisini dindar olarak kabul eden, en az lisans mezunu ve Y kuşağına mensup kadınların annelik algı, deneyim ve kimliklerinin analizi yapılmaya çalışılmıştır. Sahip olunan inanç ve eğitim düzeyi ile mensubu olunan kuşak grubunun annelik rolüne etkilerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Bu doğrultuda saha araştırması ilgili kriterlere sahip 15 anne ile derinlemesine mülakat yapılarak gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmeler neticesinde elde edilen veriler uygulama bölümünde irdelenmiştir. Bununla birlikte konunun daha iyi anlaşılabilmesi için birinci bölümde annelik rolünün sosyo-kültürel boyutları ve farklı aile yapılarında deneyimlenme şekilleri ele alınarak kuşak olgusunun kavramsal çerçevesi çizilmiştir.

The role of motherhood emerges as one of the most important subjects when define of female identity in every period of history. Beside its subjective and biological sides, this role also has sociological dimensions for women, and that should not be overlooked. Accepting of motherhood only as an individual experience, would be rejecting of its a social role which experienced and shaped within the framework of socio-cultural values. Experience of motherhood can be considered as a turning point in every woman's life and that phenomenon should be examined from multidimensional perspective. In this study, it was tried to analyze the motherhood perception, experience and identities of women, have at least a bachelor's degree and are members of Generation Y, who consider themselves religious. It is aimed to examine the effects of belief, education level and belonging generation group on the role of motherhood. The related field research was carried out by conducting in-depth interviews with 15 mothers who met the relevant criteria. The information obtained as a result of the interviews was evaluated in the application part. In order to better understand the subject, in the first chapter, the socio-cultural dimensions of the role of motherhood and the way it is experienced in different family structures are discussed, and the conceptual framework of the generation phenomenon is drawn.
Keywords: annelik; annelik rolü motherhood; Din; dindar; dindarlık; maternal role; Religion; religiosity; Sociology; Sosyoloji; Y generation; Y kuşağı