Amerikan sinemasında Afrika kökenli Amerikalıların temsili - Türkyurt, Yaşar Furkan (My University, 2018)
Bu çalışma, Amerikan sinema tarihindeki Afrika kökenli Amerikalı temsillerinin, filmlerde nasıl inşa edildiğinin belirlenmesi amacıyla kaleme alınmıştır. ‘Irksallaştırılmış’ popüler temsillerin nasıl üretildiği ve Amerikan sinema tarihindeki Afrika kökenli Amerikalıların nasıl bir temsil rejimi oluşturularak, filmlerde temsil edildikleri incelenmiştir. Bu bağlamda, Afrika kökenli Amerikalı temsillerine ait değerlendirmelerden yola çıkarak, Amerikan sinemasının siyahlığa yönelik, temsil politikalarının işleyişine dair bir yoruma ulaşılmaya çalışılmaktadır. Böylece, Amerikan sinema tarihi açısından temsillerin nasıl geliştiği ve değişiminin hangi pratiklerle sağlandığının görülmesi hedeflenmektedir. Bu çalışmada örneklem olarak, 2010'lu yıllarda Akademi ödülü almış Afrika kökenli Amerikalıların temsillerini içeren filmler incelenmiş, bu filmlerdeki temsillerin geçmiş dönemlerdeki basmakalıp tiplerin izlerini taşıdığı görülmüştür. Ayrıca, siyahlık, beyaz-siyah ikili karşıtlığı üzerinden filmlerin anlatısına yerleştirilmektedir. Ancak, ele aldığımız dönem içinde mevcut söylemden farklı; özellikle senarist ve yönetmenliğini Afrika kökenli Amerikalıların ürettiği filmlerin içinde, siyahlık temsili, siyah topluluğunun ırksal, toplumsal ve kimlik sorunlarına yönelik temsillerin de üretilebildiği tespit edilmiştir.

This study aims to investigate how African-Americans representations have been constructed in movies throughout US history of film. It examines also production process in which “racialized” popular representations have taken shape in movies. In this context, bearing in mind that movies representing African-Americans, we tried to analyze the diversity policy in the American cinema. Thus, it aims to study how those representations in the history of American cinema were developed and how the practices of change have been witnessed. Consequently, the representations of African-Americans in awarded movies by Academy show that main conflict settled according to white-black conflict by alluding stereotyped attitudes from the previous movies. However, it's also worth to mention a different perspective in movies which were directed or written a script by African-Americans in the period we have discussed, by drawing attention to societal issues and identity values of black community.
Keywords: African Americans in popular culture; African-Americans; Afrika kökenli Amerikalılar; Afrikalı Amerikalılar , Popüler kültürde; American cinema; Amerika Birleşik Devletleri; Amerikan sineması; basmakalıp tipler representation in cinema; black cinema; Motion pictures; Sinema; sinemada temsil; siyah sineması; stereotyping; United States