Türk infaz hukukunda koşullu salıverilme ve koşullu salıverilmede süreler - İnce, Levent (My University, 2019)
Koşullu salıverilme, kesinleşen hapis cezasını cezaevinde çeken hükümlünün, kanunla belirlenen bir süreyi cezaevinde iyi halli geçirdikten sonra cezası henüz tamamlanmadan belirli şartlar dâhilinde tahliye olması işlemidir. Koşullu salıverilme ile hükümlünün cezası esasen son bulmamakta, hükümlü cezasının kalan kısmını dışarıda gerekirse belirli yükümlülüklerle çekmeye devam etmektedir.Koşullu salıverilme ile hükümlünün gereğinden fazla cezaevinde kalmaması amaçlanmıştır. Buna göre belli suç türlerinde ve belli hallerde cezaevinde kalınması gereken süreler tespit edilmiştir. Koşullu salıverilmede süreler suçun türüne ve failin durumuna göre farklı şekillerde belirlenebilmektedir.Türk infaz hukukunda, koşullu salıverilme sonrası belirlenen denetim süresinin hem hükümlü hem de toplum açısından yararlı geçirilmesi amacıyla gerekli yasal düzenlemeler yapılmıştır. Denetim süresini iyi halli geçiren hükümlülerin ödüllendirildiği, denetim süresi içinde kendisine yüklenen yükümlülükleri yerine getirmeyen hükümlülerin ise belirli yaptırımlara maruz kaldığı bir sistem öngörülmüştür. Salıverilme sonrası denetim süresi de uslu bir şekilde geçirildiği takdirde cezanın infaz edilmiş sayılacağı düzenlenmiştir.Bu tez çalışmasında da üç bölüm halinde koşullu salıverilme kavramı ve şartları, koşullu salıverilmede süreler, koşullu salıverilme kararı ve kararın geri alınması konuları anlatılmıştır. Koşullu salıverilmede süreler konusu ise uygulamada yaşanan tereddütlerle birlikte ayrıntılarıyla incelenmiştir.

Conditional release is a procedure that was designed to allow the release of convicted persons under specified conditions, after the person has demonstrated good behavior for a pre-determined period of time while incarcerated serving a definite sentence. Upon conditional release, the original incarceration sentence of the convicted person is effectively terminated, and the convicted person serves the remainder of the sentencing period outside of prison, albeit under specified obligations.The aim of conditional release is to ensure that convicted persons are not incarcerated for periods longer than necessary. The length of necessary incarceration is determined for specific crimes and circumstances. The length of conditional release is determined according to the type of offense and the status of the perpetrator.In Turkish criminal law, legislative regulation has been enacted to facilitate a supervision period following the conditional release, which aims to benefit both the convicted person and the general public. A system has been designed whereby the convicts who demonstrate good behavior under supervision are appropriately rewarded whereas those who fail to fulfill their assigned responsibilities are reprimanded. If the conditional release is followed by good behavior during the entirety of the supervision period, the sentence is considered executed and exhausted.This thesis discusses in three parts the concept and conditions of conditional release, the sentencing lengths in conditional release, and the decisions for granting and revoking conditional release. The issue of sentencing lengths in conditional release has been analyzed in detail, considering observed hesitation in its practical applications.
Keywords: Execution; Hapis Cezası Conditional Release; Imprisonment; İnfaz; Koşullu Salıverilme; Periods of Release; Salıverilmede Süreler