Girişimci yöneticinin işe tutkunluk ve liderlik tarzının çalışanların performans algıları üzerine etkisi - Kamanlı, Ayşe İlgün (My University, 2015)
GİRİŞİMCİ YÖNETİCİNİN İŞE TUTKUNLUK VE LİDERLİK TARZININ ÇALIŞANLARIN PERFORMANS ALGILARI ÜZERİNE ETKİSİ Günümüzde işletmeler, içinde bulunduğumuz yüzyılın gerektirdiği zorunlu değişim süreçlerinden geçmektedir. Gün geçtikçe karmaşıklaşan teknolojiler, küreselleşme ve tüketicilerin taleplerindeki değişim gibi faktörler işletmelerin mevcut süreçlerini ve örgütlenme tarzlarını etkilemektedir. Şiddetli rekabet ortamında işletmelerin varlıklarını sürdürebilmeleri için liderliğin önemi ve gerekliliği kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Yapılan çeşitli araştırmalar, başarılı liderlerin öncülüğünde işin ve iş çevresinin yaratıcı özelliklere sahip olmasının bireylerin verimliliği ve performansı üzerinde olumlu etkiler yarattığını ortaya koymuştur. Girişim ve girişimcilik, hızla küreselleşen dünyamızda ekonomik gelişmenin en başında gelen faktörlerden biridir. Girişimcilik gelişen ekonomik yapının temelini oluşturan ve bütün sistemi besleyen yapının temel dinamiklerindendir. Öyle ki bu temel faktörün olmadığı bir sistem bu denli bir büyüme göstermeyecektir. Girişimci tutkunluğu ise girişimciliğin itici gücüdür. Tutkunluğa dönüşmeyen bir girişimciliğin başarılı olması düşünülemez. Girişimci ancak, girişimci tutkunluğuyla yüksek bir motivasyonla işine sarıldığında, işini sevdiğinde, günün her saatini işine ayırdığında başarılı olabilecektir. Lider girişimci ise temel anlamda girişimci ruhuna sahip ancak bu ruhla yetinmeyip liderlik özelliğini girişimlerinde en iyi şekilde kullanabilen kişidir. Literatürde girişimci yöneticinin tutkunluk ve liderlik tarzının çalışanın performansını ne şekilde etkilediğine ilişkin çalışmalar sınırlıdır. Yapılmış mevcut çalışmaların odağı liderlik tarzını çalışan performansını nasıl etkilediğidir. Ancak bu çalışmada daha önceki çalışamalardan farklı olarak tutkunluk tarzının bu ilişkide nasıl bir rol oynadığının araştırılacaktır. Bu çalışmanın amacı, küçük ölçekli işletmelerde işi bizzat kurmuş olan girişimci yöneticinin işe tutkunluk ve liderlik tarzının çalışanların performans algısı üzerine etkisini araştırmaktır. Girişimci yöneticinin liderlik tarzının ve tutkunluk tarzının çalışanın performansını nasıl etkilediği, liderlik tarzının performansa etkisinde tutkunluğun rolü araştırılacaktır. Ayrıca liderlik ve performans ilişkisinde tutkunluk değişkenlerinin moderatör etki gösterip göstermediği de araştırılacaktır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket tekniği kullanılmıştır. Bu çalışma, İstanbul’da faaliyet gösteren 103 adet küçük işletmede çalışan toplam 309 girişimci veçalışan üzerinde gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler Çoklu Regresyon Analizi ve Korelasyon Analizi yöntemleriyle analiz edilmiştir. Çoklu regresyon analizi, değişkenler arasındaki ilişkinin varlığı, eğer ilişki var ise bunun gücü hakkında bilgi edinmek için, korelasyon analizi ise İki değişken arasındaki ilişki düzeyini ve yönünü belirlemek için seçilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda araştırma sonuçları, dönüşümcü liderlik tarzının çalışan performansını pozitif, etkileşimci liderlik tarzının ise negatif olarak etkilediğini göstermiştir. Ayrıca tutkunluk tarzlarının da çalışanın performansını pozitif olarak etkilediği görülmüştür. Son olarak, liderliğin performans üzerindeki etkisinde tutkunluğun moderatör etkisi saptanmıştır. derlik, Tutkunluk, Performans

THE EFFECT OF ENTREPRENEUR’S PASSION AND LEADERSHIP STYLE ON THE PERFORMANCE PERCEPTION OF THE EMPLOYEES In these days, organizations are going through the necessary change processes required by the current century. The technologies that get complicated by the day, globalization and the change in the consumers’ demands affect the organization’s current processes and their organizational styles. The importance and the necessity of leadership for the organization’s existence emerges inherently in a highly competitive environment. Many completed studies state the positive effect of the creative features of the job and the job environment led by successful leaders; on the individuals’ efficiency and performance. Venture and entrepreneurship, are amongst the top factors in swift globalization. Entrepreneurship is one of the fundamental dynamics that feed the entire system making the basis of the developing economical structure. It is such that a system that does not have this fundamental factor will not show such a growth. Entrepreneur passion is the driving force of entrepreneurship. It is unthinkable of an entrepreneurship that does not convert to passion to be successful. An entrepreneur will only be successful when she embraces her job with by entrepreneur passion with high motivation, when she loves her job and spares every hour of the day to it. Leader entrepreneur is an individual, fundamentally having an entrepreneur soul but, who does not settle with this soul, and makes great use of her leadership features in her ventures. In the literature, the studies regarding the effect of entrepreneur’s passion and leadership style on the performance of the employees are limited. The present studies conducted focus on the effect of the leadership style on employee performance. On the other hand, in this study, differing from the previous studies, the role of the passion style will be searched. The purpose of this study, is to search the effect of the job passion and leadership style of the entrepreneurs’ who actually funded the business in small scale businesses upon force of entrepreneurship. It is unthinkable of an entrepreneurship that does not convert to passion to be successful. An entrepreneur will only be successful when she embraces her job with by entrepreneur passion with high motivation, when she loves her job and spares every hour of the day to it. Leader entrepreneur is an individual, fundamentally having an entrepreneur soul but, who does not settle with this soul, and makes great use of her leadership features in her ventures. In the literature, the studies regarding the effect of entrepreneur’s passion and leadership style on the performance of the employees are limited. The present studies conducted focus on the effect of the leadership style on employee performance. On the other hand, in this study, differing from the previous studies, the role of the passion style will be searched. The purpose of this study, is to search the effect of the job passion and leadership style of the entrepreneurs’ who actually funded the business in small scale businesses upon Entrepreneurship, Leadersip, Passion, Performance
Keywords: Girişimcilik; İşletme; Liderlik; Performans; Tutkunluk; Yönetim