İnternet teknolojisi ile değişen haber konsepti: tık haberciliğinin ekonomi politiği - Beştaş, Canan (My University, 2019)
Üretim toplumundan tüketim toplumuna geçiş ile birlikte tüketim daha önemli hale gelirken simgesel ve anlamsal postmodern bir boyut kazandı. Modern toplumun standart, homojen tüketim alışkanlıkları postmodern tüketim ile birlikte esnek, geçici, farklı, bireysel tüketime dönüşmektedir. Tüketim toplumu yeni teknolojilerin de etkisi ile yayılma alanını gittikçe genişletmektedir. İnternet teknolojisinin gelişmesi ve etkilerinin büyük ve önemli oluşu ile yeni medya kavramı ortaya çıkmıştır. Yeni medya ortamında haber ve gazetecilik, gerek kullanıcı etkisi ile gerekse teknolojinin sağladığı yenilik ve kolaylıklar ile değişim ve dönüşüm geçirmektedir. Bu değişim ve dönüşüm içerisinde haber çok hızlı biçimde tüketilmektedir. Haberin güncellene bilirliği ve reklam gösterimi artmaktadır. Yeni medya ortamında haber, gerek tıklanma amacı ile gerekse reklamların kuşatması ve haber metinin içerdiği tüketim iletileri ile metalaşmaktadır.Yeni medya ortamının akışkan yapısı içinde haber ve reklam gösterimi de akışkandır. Alan sınırlaması olmaması ile haber her an güncellenmekte ve yerini yeni haberlere bırakmaktadır. Haber üretimindeki artış ile birlikte haber tüketimi de artmaktadır. Reklamların yoğunluğu ve hareketliliği de haberin etkisi ve okunmasını etkilemektedir. Çoklu medya ortamı içinde gösterilen reklamlar bir taraftan haber ile reklam ayrımını belirsizleştirerek reklamın haber gibi algılanmasına neden olmakta diğer taraftan da haberden reklama olan yönlendirmeleri arttırmaktadır. Haber, hipermetinsel ve çoklu bir medya ortamında doğrusal olmayan biçimde okunmaktadır.Üretim toplumundan tüketim toplumuna geçiş ile birlikte tüketim daha önemli hale gelirken simgesel ve anlamsal postmodern bir boyut kazandı. Modern toplumun standart, homojen tüketim alışkanlıkları postmodern tüketim ile birlikte esnek, geçici, farklı, bireysel tüketime dönüşmektedir. Tüketim toplumu yeni teknolojilerin de etkisi ile yayılma alanını gittikçe genişletmektedir. İnternet teknolojisinin gelişmesi ve etkilerinin büyük ve önemli oluşu ile yeni medya kavramı ortaya çıkmıştır. Yeni medya ortamında haber ve gazetecilik, gerek kullanıcı etkisi ile gerekse teknolojinin sağladığı yenilik ve kolaylıklar ile değişim ve dönüşüm geçirmektedir. Bu değişim ve dönüşüm içerisinde haber çok hızlı biçimde tüketilmektedir. Haberin güncellene bilirliği ve reklam gösterimi artmaktadır. Yeni medya ortamında haber, gerek tıklanma amacı ile gerekse reklamların kuşatması ve haber metinin içerdiği tüketim iletileri ile metalaşmaktadır.Yeni medya ortamının akışkan yapısı içinde haber ve reklam gösterimi de akışkandır. Alan sınırlaması olmaması ile haber her an güncellenmekte ve yerini yeni haberlere bırakmaktadır. Haber üretimindeki artış ile birlikte haber tüketimi de artmaktadır. Reklamların yoğunluğu ve hareketliliği de haberin etkisi ve okunmasını etkilemektedir. Çoklu medya ortamı içinde gösterilen reklamlar bir taraftan haber ile reklam ayrımını belirsizleştirerek reklamın haber gibi algılanmasına neden olmakta diğer taraftan da haberden reklama olan yönlendirmeleri arttırmaktadır. Haber, hipermetinsel ve çoklu bir medya ortamında doğrusal olmayan biçimde okunmaktadır.

Consumption has become more substantial and gained a symbolic and semantic postmodern dimension at the same time upon transition from the production society to consumption society. Modern society’s standard and homogenous consumption habits of are transformed into flexible, temporary, different, and individual consumption with postmodern consumption. The consumer society is widening the expansion field thereof with the effect of new technologies. The concept of new media has emerged upon development of internet technology and the big and significant effects thereof. News and journalism are being transformed and changed both due to the user effect and due to the innovations and facilities provided through technology in the new media environment. News are consumed very quickly in line with this change and transformation process. The ability to update news and display of ads are increasing. News have become a sort of commodity due to both for clicking purpose as well as thereof being surrounded by advertisements and consumption messages contained in the news articles in the new media environment.The news and display of advertisements are also mobile within the mobile structure of the new media environment. The news can be updated and replaced by new news due to the lack of space limitation. News consumption is increasing in line with the increase in news production. The intensity and mobility of advertisements also affect the impact and reading of the news. The advertisements displayed in the multimedia environment lead to the advertisements’ being perceived as news by obscuring the news and advertising distinction on the one hand, and on the other hand increase the orientation from the news to the advertisement. The news is read non-linearly in a hypertextual and multi-media environment. It has been tried to reveal click journalism with a quantitative research and the relationship between advertising and click journalism has been discussed, in this study.
Keywords: Advertising; Click Bait; Digital media; Dijital medya; Haber; İnternet; Media; Medya; News; Reklam; Social aspects; Sosyal etkileri; Tık Haberciliği Internet