Yeni ürün geliştirmede firmaların karşılaştıkları sorunlar ve bir uygulama - Gönüllüoğlu, Sevgi (My University, 2003)
Teknolojik yeniliklerin ortaya çıkışı ve yeni teknolojilerin kullanılmaya başlamasıyla elde edilen yeni ürün ve hizmetler, ülke ekonomilerinin gelişimi ve toplumların refah düzeyi üzerinde önemli etkiye sahiptir. Firmalar imajlarını, stillerini ve kalite anlayışlarını yansıtan ürün ve hizmetleri aracılığıyla topluma ulaşırlar. Pazara sundukları yeni ürünlerle büyümeyi amaçlayan firmalar için günümüzde yeni ürün geliştirme faaliyeti, tercih edebilecekleri bir stratejiden ziyade, rekabet avantajı elde etme adına bir zorunluluk özelliği taşımaktadır. Bu nedenledir ki, Türk firmaları, global pazarda rekabet üstünlüğü sağlayabilmek için başarılı yeni ürünler geliştirmek ve pazara sunmalıdırlar. Bu araştırmanın amacı, yeni ürün geliştirmeyi etkileyen olası sorunları belirlemek ve firma yöneticilerine ilişkin öneriler geliştirmektir. Bu çerçevede yapılan araştırma sonucunda, yeni ürün geliştirme faaliyetlerinde firmaların sahip oldukları pazarlama kaynakları, araştırma geliştirme imkanları, finansal kaynaklar, yönetimin desteği, fonksiyonlararası entegrasyon, Pazar potansiyeli, rekabet ve ürün farklılaştırması gibi faktörlerin ürün performansını etkilediği ortaya konulmuştur.

New products and services, which contribute to the growth of economies and well being of societies are obtained through technological ınnovations. Firms reflect their styles, images and their understanding of quality through their products and services, which are the means for communicating with the society. Product development is no more one of the strategies firms might prefer for expansion. It's a must for firms to obtain competitive advantage in today's market rivalry. Thus, Turkish fşrms need to develop and lauch successful nrw products for attaining competitive advantage in global markets. This study aims to detemine the firm's marketing search and skill, R&D search and skill, financal search, internal commitment, cross- functional integration, market potantial, competitive ınstensity and product differentiation affections to the firms' managers. The results of the study emphasize that while this factors have importance on new product development.
Keywords: Ürün Geliştirme