Globalizasyon sürecinde finansal serbestleşme ve finansal serbestleşme politikaları: Türkiye örneği - Güven, Nejla (My University, 2004)
Çalışmamızda, finansal serbestleşmenin önemini vurgulayarak, finansal serbestliğin finansal gelişmeye ve ekonomik büyümeye katkısını, ayrıca finansal serbestleşme politikalarının uygulanması sonucunda gelişmekte olan ülkelerde ve Türkiye'de ne gibi etkiler meydana getirdiğini ortaya koyma amacı güdülmüştür. Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; globalizasyon ve globalizasyon sürecinde finansal serbestleşmenin yeri ve önemi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, finansal sistem yapısının daha iyi anlayabilmek için finansal piyasalar ve finansal aracılar incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise; finansal baskıya son verilerek nominal faiz oranlarının serbest bırakılması ve sermaye hareketleri üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması olarak tanımlanan finansal serbestlik kavramı ve finansal serbestleşme ile ilgili teorik yaklaşımlar incelenmiştir. Dördüncü ve son bölümde ise, Türkiye Ekonomisinin finansal liberalizasyon tecrübesi tarihsel bir perspektif ile değerlendirilmiştir. Bu çerçevede Türkiye Ekonomisi 1980-1988 dönemi ve 1989 sonrası dönem olarak ikiye ayrılmıştır. Bu ayrım çerçevesinde her bir dönem için teorik çerçevede belirtilen ön koşullarının ne kadarının gerçekleştirildiği, gerçekleştirilemeyenlerin ekonomik büyüme üzerine etkileri eleştirisel bir gözle incelenmiştir.

In this work, the importance of financial liberalization is underlined, to clarify the contributions of financial liberalization on financial development and economic expansion and the effects of performing financial liberalizationpolicies on developing countries, and Turkey. This treatise is composed of four parts. In the first part, in addition to globalization notion, the position and significance of financial liberalization within globalization process is stressed. In the second part, financial markets and financial mediators are considered to get a better understanding of structure of financial system. As for the third part, financial liberalization concept and theoretical approaches toward financial liberalization are examined, where financial liberalization is defined as discharging nominal interest rates by ending the financial pressure and limitations over capital actions. Finally in the fourth part, financial liberalization experience of Turkey is examined and evaluated within a historical perspective. In this frame, Turkish economy is divided into two as 1980-1988 periods and 1989 aftermath. The pre-conditions proposed by theories for each term are taken into account and to what extend those conditions are fulfilled and for those, which are not satisfied, their affects on economic growth are analytically examined.
Keywords: Ekonomi; Finansal Serbestleşme; Finansman ekonomisi