Surgically assisted rapid maxillary expansion. An evaluation of two different surgical techniques and their effect on maxillary dentoskeletal complex based on cone-beam computed tomography : a retrospective clinical study - Sygouros, Antonios (My University, 2013)
Çalışmanın başlığı; “Cerrahi destekli hızlı üst çene genişletmesi. İki farkli cerrahi tekniğinin üst çenenin iskeletsel ve dental yapıları üzerine etkilerinin konik ışınlı bilgisayarli tomografi ile değerlendirilmesi. Geriye dönük klinik bir çalışma.” Bu çalışmanın amacı pterigomaksiller bölgede ayrılma yapılarak (+PA) ya da yapılmadan (-PA) gerçekleştirilen cerrahi destekli hızlı üst çene genişletme (CDHUG) yöntemlerinin iskeletsel, dentoalveoler, dişsel ve periodontal etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde CDHUG işlemi için ameliyat olan ve pterigomaksiller bölgede ayrılma yapılan (+PA) 10 hasta ile ayrılma yapılmayan (-PA) 10 hasta olmak üzere toplam 20 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Bu hastalardan operasyon öncesinde ve aktif genişletme döneminin bitimini takiben 3 ayın sonunda alınan konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntülerinde 20 çizgisel ve 7 açısal ölçüm yapılmıştır. Üç boyutlu analizin güvenilirliği değerlendirilmiştir. Dentoalveoler ve dental seviyelerde transversal yöndeki ölçümlerin tümü her iki grupta da aralarında büyük bir fark olmaksızın artmıştır. CDHUG (-PA) grubunda alveoler kemikte bukkal yönde eğilme daha fazla bulunmuş ancak bu fark istatistiksel olarak anlamli bulunmamıştır. CDHUG (-PA) grubunda premolarlar bölgesinde bukkal alveolar kemik genişliğinde anlamlı azalma görülmüştür. Genç erişkinlerde ve yetişkinlerde pterigoid bölgede ayrılma yapılan ve yapılmayan CDHUG yöntemlerinin her ikisi de üst çenenin transversal yönde darlığını çözmek için önemli bir yöntemdir. Periodontal problemli hastalarda pterigomaksiller ayrılma tavsiye edilebilir. KIBT, CDHUG’nin dentoalveolar etkilerini incelemede önemli bir görüntüleme yöntemidir. Ameliyat destekli hızlı üst çene genişletmesi, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, pterygomaksiller bölgede ayrılma. 1.

The aim of this study was to evaluate and compare skeletal, dentoalveolar, dental and periodontal changes in surgically assisted rapid maxillary expansion (SARME) patients with (+PD) and without (-PD) pterygomaxillary disjunction. Records of 20 patients who underwent SARME in Marmara University, Dental School were collected and divided into two groups of 10 patients each, according to the surgical protocol followed. Cone-beam computed tomographies (CBCT) before the operation and three months after the end of active expansion were analyzed by 20 linear and 7 angular measurements. The reliability of the three-dimensional analysis was investigated. All transversal measurements in dentoalveolar and dental levels increased after expansion in both the SARME+PD and SARME-PD groups without significant differences between them. In the SARME-PD group more pronounced buccal alveolar bending and buccal tipping of the posterior teeth was found but the difference didn’t reach statistical significance. SARME reduces buccal alveolar width in the premolar region significantly when pterygoid disjunction is not performed. SARME with or without pterygomaxillary disjunction is an effective technique to treat maxillary transverse deficiency in adolescent and adult patients. Pterygomaxillary disjunction is advised in periodontally-compromised patients. CBCT scanning is a reliable method to study the dentoskeletal effects of SARME. Key words: Surgically assisted rapid maxillary expansion, cone-beam computed tomography, pterygomaxillary disjunction.
Keywords: Diş Hekimliği; Ortodonti