CuMn ve CuMnPd alaşımlarında elektriksel direnç - Güler, Adil (My University, 2002)
Bu çalışmada CuMn ve CuMnPd metalik alaşımlarının 10 oK ile 300 oK aralığında sıfır magnetik alanda elektriksel ölçümleri planlanmaktadır. Elektriksel direnç ölçümleri bilinen dört nokta tekniği ile yapılacaktır. Sıcaklığa bağlı direnç ölçümleri, yerleşikleşme modeli ile sıcaklığın ve konsantrasyonun fonksiyonu olarak incelenecektir. Direnç üzerinde etkin olan saçılma durulma zamanları ( i ve so) farklı Paladyum konsantrasyonuna göre belirlenecektir. Paladyum konsantrasyonunun taşıyıcı yüklerinin ortalama serbest yolları üzerine ve spin orbit etkileşme terimi konsantrasyona bağlı olarak incelenecektir.

Electrical properties of CuMn and CuMnPd alloys have been investingated as a function of tempparature, ranging from 10 K to 300 K. Resistivity measurements were carried out by well known four paint technique. Resistivity data have been analyzet as a function of the temperature and Pd consentrations by using localization models. All the scattering relaxation times ( i ve so) have been determened as a function of the various Pd concentrations and the temperature. The effect of the change of mean free path of carrier charges with respect to Pd concentration on the spin orbit scatering time have investigated.
Keywords: Alaşımlar; Direnç; Fizik