Antakya Haçlı Prinkepsliği’nin sonu - Özonur, Şebnem (My University, 2008)
Türk ve Dünya tarihini siyasî ve sosyo–kültürel açıdan önemli ölçüde etkileyen I. Haçlı Seferi sırasında Doğu’da kurulan devletlerden biri de Antakya Haçlı Prinkepsliği’dir. Diğer Haçlı devletleri yanında Bizans İmparatorluğu ve bölgedeki Müslüman Türk ve Arap devletleri arasında varlığını devam ettirmeye çalışan prinkepsliğin bölgedeki bu devletlerin tarihi bakımından da büyük önemi haizdir. Türkiye’de Haçlı Tarihi ile ilgili çalışmaların azlığı göz önünde bulundurularak Antakya Haçlı Prinkepsliği Yüksek Lisans tez konusu olarak seçilmiştir. Araştırmada Antakya Prinkepsleri sırasıyla ele alınmış ve hüküm sürdükleri dönem içerisindeki siyasî olaylar Arapça, Süryânice, Latince, Ermenice ve Grekçe kaynaklar kullanılarak ve ilgili araştırmalardan faydalanılarak incelenmiştir.

Crusader State of Antioch is one of the states that were established in East during the I. Crusade that significantly affected Turkish and World history in the political and socio–cultural sense. Beside other Crusade states, Princedom, that tries to sustain its existence among Byzantium and Muslim Turkish and Arabian states in the region, posseses great importance with regard to the history of these states in the region. Crusader State of Antioch was chosen as the subject of the Master thesis considering the rareness of the studies about Crusade History in Turkey. In the research Antioch Princes are dealt with in the order and political events that occured during the periods they prevailed were examined using sources that are in Arabic, Syriac, Armenian and the ancient Greek language and making use of related researches.
Keywords: Orta Çağ_Tarih; Tarih