Türkiye'nin Mali Kriz Riskini Azaltabilecek Vergi Politikaları - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Özet: Bu çalışmada, mali küreselleşmenin derinleşmesi ile sıklığı ve şiddeti artan mali krizler arasında bir ilişki olup olmadığı ve mali kriz riskini özellikle kısa ve orta vadede nelerin azalttığı araştırılmıştır. Bu doğrultuda, yatırıma hizmet etmeyen nitelikteki kısa vadeli sermaye girişlerinin caydırılması amacıyla Şili'de uygulanmış bazı vergi politikaları ile Tobin Vergisi'niıı bir versiyonu irdelenmiş ve "Eğer uygulanmış olsaydı bu politikalar Türkiye'nin mali kriz riskini azaltır mıydı?" sorusuna yanıt aranmıştır. Çalışmada, derinleşen mali küreselleşme ile sıklığı ve şiddeti artan mali krizler arasında kuvvetli bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Kısa vadeli sermaye girişlerine uygulanacak vergiler, mali akışkanlık ve oynaklığı azaltabilir ve kamu finansman açığının giderilmesine katkı sağlayabilecek önemli düzeyde bir gelirin elde edilmesini sağlayabilir. Dolayısıyla, bu tür vergiler mali kriz riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Abstract: This study investigates whether there is a relationship between intensified financial globalization and increasingly frequent and severe financial crises, along with factors that decrease financial crisis risks, particularly in relation to the short to mid-term period. Within this framework, the experiences of certain Chilean tax policies and a version of the Tobin tax to deter short-term capital inflows, which are unlikely to be used for investments, were scrutinized to find an answer to the question: "If they were implemented, would such policies reduce Turkey's financial crisis risks?" It is concluded that there is, indeed, a strong relationship between intensified financial globalization and increasingly frequent and severe financial crises. Taxes on short-term capital inflows may reduce the fluidity and volatility of financial flows and raise considerable amounts of revenue that can be used to reduce public finance deficit. Thus, such taxes help to reduce financial crisis risks.
Tax Policies That May Reduce Turkey's Financial Crisis Risks