Değişik ekolojik koşullarda saksı toprağında bulunan allerjik küf florasının saptanması - Çöl, Aydın (My University, 2006)
DEĞİŞİK EKOLOJİK KOŞULLARDA SAKSI TOPRAĞINDA BULUNAN ALLERJİK KÜF MANTARI FLORASININ SAPTANMASI Küf mantarları bina içlerine girdiklerinde gelişip çoğalabilecekleri çok farklı ortamlar bulabilmektedirler. Bunların arasında; elbette saksıda yetiştirilen süs bitkilerinin toprağı ile hemen her çeşit malzemeden yapılmış saksının iç ve dış yüzeyleri küf mantarlarının yerleşip gelişebilecekleri muhtemel mükemmel ortamları oluşturabilmektedir. Bu araştırma, İstanbul’da belli bölgelerden alınan saksı toprakları ile yapılmış ve tanımlayıcı tipte bir çalışma olarak planlanmıştır. Bu çalışmada bazı ev ve işyerlerinde bulunan süs bitkilerine ait saksı topraklarının mikolojik kaliteleri incelenmek üzere laboratuarlarımıza getirilip saksı toprağı örneklerinin analiz sonuçları değerlendirilmiş ve sonuçlar kayda alınmıştır. Örneklerin toplanması, mikolojik analizler için kullanılan besiyerlerinin seçimi ile hazırlanması, mikolojik analizler için örneklerin hazır hale getirilmesi, ekim ve inkübasyon işlemleri, yapılan mikolojik analizler sonrası örneklerdeki mikolojik kirlilik miktarının hesaplanması ve ayrımı yapılan küf mantarı suşlarının tanımlanma işlemleri ilgili literatür ışığında yapılmıştır. Araştırmamızda 100 saksı toprağı üzerinde yapılmış olan mikolojik analizlerin sonuçları incelendiğinde, toplam 144 küf mantarları suşunun tanımlandığı görülmektedir. Ayrımı yapılan küf mantarlarının toplam 43 adedi Penicillium cinsine ait suşlar olup bunların da 27 adedi P. chrysogenum türüne aittir. Saksı toprağı örneklerinden 34 tanesinden toplamda 38 adet Aspergillus cinsine ait suşun ayrımı yapılmış ve tanımlanmıştır. Bu ayrımı yapılan Aspergillus cinsleri içerisinde A. glaucus cins serisine ait olan A. chevalieri var. intermedius , A. echinulatus, A. poliferans, A. repens, A. ruber, Eurotium amstelodami ve Eurotium chevalieri olmak üzere toplam 13 küf mantarının en baskın karakter olduğu izlenmiştir. Mikolojik analizi yapılan saksı toprağı örneklerinden elde edilen esmer küf mantarları olarak tanımlanan Dematiaceous hyphomycetes (esmer emeç iplikli küflerin oluşturduğu) aile formuna ait olan ve bulundukları ortama melanin ya da di-hidroksi naftalen-melanin boyar renk maddesi salan toplam 57 suş çalışmamızda %50’lik bulunma sıklığı ile baskın mantar florası olarak saptanmıştır. Sonuç olarak; kapalı alan ya da yaşanılan ortam atmosferine ait küf mantarı kontaminasyonu insan sağlığı için tehdit edici bir risk faktörü olmaya devam etmektedir. Mart 2006

DETERMINATION OF ALLERGIC MOLD FLORA FOUND IN FLOWER POT SOIL UNDER DIFFERENT ECOLOGICAL CONDITIONS. When molds get ingress inside of the buildings, they are able to find very different types of environment sothey can develop and reproduce. Among these,the most perfect environment for the settling and development of the molds is the soil of the ornoment flowers grown in pots and the iner and outer surfaces of the pot which are mode up of nearly any kind of material. This research is done with flower pot soils taken from different regions of İstanbul and it is panned as a definitional type study. In this study there has been taken soil from flowerpots of ornament flowers from some houses and workplaces. In order for their mycotic quality to be examined,the taken soils have been brought to our laboratories and the final results of the specimen have been evaluated and registered. The operations in relation with: the collection of the spec.men; the selection and preparation of the media used for mycologic analysis; the preparation of the specimen for mycologic analysis; seeding and incubating operations; the calcullation of the mycologic quantity after the performed mycologic analysis and the difinition of the distinguished mold species were all done by the help of literature. There were done mycologic analysis in our research over 100 flowerpot soils, and when the results were examined, there were 144 mold species defined in total. Of the differentiated molds there were 43 types in total belonging to the Penicillium genus, and of these, 27 ones belonged to the family of P.chrysogenum. From 34 specimen of the flowerpot soils there were 38 units of the Aspergillus genus differentiated and defined. Among the molds belonging to the Aspergillus genus there was A.glaucus and its series defined, such as: A. chevalieri var. intermedius , A. echinulatus, A. poliferans, A. repens, A. ruber, Eurotium amstelodami and Eurotium chevalieri,making up a total of 13 molds, which were observed to have the most dominant character. During the mycologic analysis done to the pot soil specimen there were derived sworty molds which were defined to belong to the Dematiaceous hyphomycetes family (which produce sworty thready molds) and which secretes melanin or di-hidroxy naphtalen-melanin dying color in the media they are found. In our research they were found to be 57 in total and by coming across with a 50% frequancy they show themselves to be a dominant flora mold. As a result the mold contamination of the closed areas or of the living atmospheric environments, contenue to be a threatening risk factor for the people’s health.
Keywords: Allerjik Küf Florası; Küf Mantarları