Doğum sonu dönemde uygulanan gevşeme teknı̇klerı̇nı̇n ağrıya ve doğum sonu konfora etkı̇sı̇ - Ünal, Ayşegül (My University, 2019)
Amaç: Doğum sonu dönemde uygulanan gevşeme tekniklerinin ağrıya ve doğum sonu konfora etkisini değerlendirmek amacıyla, randomize kontrollü tek kör deneysel olarak planlanmıştır.Yöntem: Doğum sonu dönemdeki annelere uygulanan çalışmanın örneklemine her gruba [Progresif Gevşeme Grubuna (PGG), Müzik Grubu (MG), Kontrol Grubuna (KG)] 50, toplamda 150 anne alınmıştır. Doğum sonu 2-4 saat içinde PGG’una Progresif Gevşeme Egzersizleri CD si, MG’una Rehavi makamı müzik dinletilmiş uygulama üç kez tekrarlanmıştır. Uygulama öncesi-sonrası ve taburculuk öncesi ağrı şiddetleri değerlendirilmiştir. KG’una aynı zaman aralıklarında ağrı değerlendirilmesi yapılmıştır. Veri Toplama Formu, Görsel Kıyaslama Ölçeği (GKÖ) ve Doğum Sonu Konfor Ölçeği (DSKÖ) kullanılmıştır. DSKÖ, taburculuk öncesi katılımcıların hangi grupta yer aldığını bilmeyen bir hemşire tarafından toplanmıştır.Bulgular: Birinci ve ikinci uygulama öncesi GKÖ ağrı puan ortalamaları açısından gruplar arasında fark bulunmamıştır (p>0,05). Birinci ve ikinci uygulama sonrası PGG ve MG’larının ağrı puan ortalamaları benzer (p>0,05) ancak KG’undan düşük, aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,001). Üçüncü uygulama öncesi-sonrası KG’unun ağrı puan ortalaması PGG ve MG’larından daha yüksek ve aralarında anlamlı fark bulunmuştur (p<0,001). Taburculuk öncesi KG’unun ağrı puan ortalaması, PGG ve MG’larından daha yüksek ve aralarındaki fark anlamlı (p ˂ 0,001) bulunmuş, PGG ve MG’ları arasında (p ˃ 0,05) farklılık göstermemiştir. KG’unun DSKÖ puan ortalaması PGG ve MG’larından daha düşük, aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı (p ˂ 0,001) bulunmuştur. MG ve PGG’ları arasında (p ˃ 0,05) farklılık göstermemiştir.Sonuç: Doğum sonu dönemde gevşeme tekniklerinin, doğum sonu ağrıyı azalttığı ve konforu arttırdığı belirlenmiştir.

Aim: The aim of this study was to examine relaxing techniques for postpartum period pain relief and postpartum comfort. The study was designed as a single blind, randomised controlled trial.Materials and Methods: Participants in the sampling were divided into 3 groups (progressive relaxing group(PGG), music group(MG) and control group(CG)). Each group consisted of 50 participants, total 150 participants. In the first 2 to 4 hours postpartum period each group 3 times have listened respective music styles; PGG have listened Progressive Relaxing Exercises music, MG have listened “Rehavi” style music. Each group have been evaluated for pre and post intervention pain severity scores. CG evaluated accordingly routine postpartum care. “Data Collection Form”, “Visual Analog Scale” and “Postpartum Comfort Scale” were used. “PPCS” Was collected by a nurse who were blind for group allocation.Results: VAS pain scores were not different statistically significant before first and second intervention(p>0,05). VAS was similar between PGG and MG groups(p>0,05), but scores were statistically significantly lower when compared with CG(p<0,001). CG pain scores were statistically significantly higher when compared with PGG and MG, before and after third intervention(p<0,001). Before patient discharge, CG mean pain scores were significantly higher than PGG and MG(p<0,001), difference between PGG and MG were not statistically significant (p>0,05). PPCS mean scores were significantly lower in CG when compared with PGG and MG(p<0,001). PPCS scores were similar between PGG and MG(p>0,05).Conclusion: Postpartum relaxing techniques may relieve postpartum pain and may increase postpartum comfort.
Keywords: Ağrı; Comfort; Delivery, Obstetric; Doğum; Doğum ağrısı; Doğum Eylemi; Doğum Sonu; Konfor; Labor pain; Labor, Obstetric; Music; Müzik Postpartum; Pain; Progresif Gevşeme; Progressive Relaxing