Aile içi şiddet nedeni ile kadın sığınma evine başvuran kadınlarda cinsel fonksiyonun değerlendirilmesi - Öskan, Burcu (My University, 2019)
Amaç: Kadın sığınma evine başvuran kadınların eşleriyle yaşadıkları süre içerisinde maruz kaldıkları şiddetin cinsel fonksiyonlarına etkisini saptamak ve bu kadınlar ile polikliniğe başvuran kadınların cinsel fonksiyonlarını karşılaştırmak amacıyla vaka kontrol çalışması olarak planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamızın vaka grubuna Ataşehir, Kartal ve Pendik Belediyelerine ait kadın sığınma evinde kalan 60 kadın, kontrol grubuna ise Kartal Belediyesine ait polikliniğe başvuran 60 kadın dâhil edilmiştir. Veri toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Kadına Yönelik Aile İçi Şiddeti Belirleme Ölçeği, Conflict Tactics Scales (CTS) ve Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRCDÖ) kullanılmıştır. Bulgular: Vaka grubundaki kadınların Kadına Yönelik Aile İçi Şiddeti Belirleme Ölçeğinden aldıkları puan ortalama 290,97±46,88’iken, kontrol grubunda ortalama 185,92±51,43’dür. Vaka grubundaki kadınların % 68,3’ü yüksek, % 6,7’si çok yüksek düzeyde şiddete maruz kalırken, kontrol grubundaki kadınların % 53,3’ü düşük, % 11,7’si yüksek düzeyde şiddete maruz kalmıştır. Vaka grubundaki kadınların Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRCDÖ) toplamından aldıkları puan ortalama 64,73±22,13’iken, kontrol grubunda 44,03±23,80’dir. Vaka grubunun Conflict Tactics Scales’den (CTS) aldığı puan ortalama 53,66±30,99’iken, kontrol grubunda 42,04±32,70’ dir. Sonuç: Vaka grubundaki kadınların eş şiddetine daha fazla maruz kaldığı, şiddet düzeylerinin yüksek olduğu saptanmıştır. GRCDÖ puanları göz önünde bulundurulduğunda vaka grubundaki kadınların daha fazla cinsel sorunlar yaşadığı görülmüştür. CTS’ye göre çocukluk çağında şiddete tanıklık etme durumları açısından farklılık olmadığı saptanmıştır. Bu kadınlara cinsel fonksiyon bozukluğuna yönelik danışmanlık verilmesi uygun olacaktır.

Objective: This study to determine the effect of the women who applied to the shelter on the sexual functions of the violence that they are exposed to during the period they live with their spouse and the study was planned as a case control study in order to compare the sexual functions of women who have applied to polyclinic because of violence and have exposed to domestic violence. Material and Method: The case group of our study included 60 women in the women's shelters belonging to Ataşehir, Kartal and Pendik Municipalities. The control group included 60 women who were admitted to the Kartal Municipality policlinic. Introductory Information Form, Domestic Violence against Women Determination Scale, Conflict Tactics Scales (CTS) and Golombok-Rust Sexual Satisfaction Scale (GRISS) were used in the data collection. Results: The mean score of the women in the case group was 290.97±46.88 and in the control group was 185.92±51.43. While 68.3% of the women in the case group were exposed to high and 6.7% of them were very high violence, the control group were exposed to 53.3% low and 11.7% high level of violence. The mean score obtained from the Golombok-Rust Sexual Satisfaction Scale (GRISS) of the women in the case group was 64,73±22,13 and in the control had 44,03±23,80. The mean score of the case group from Conflict Tactics Scales (CTS) was 53,66±30,99, the score was 42,04±32,70 in the control group. Conclusion: As a result of our study, it was determined that the women in the case group were exposed to the violence of their spouses more and their violence levels were quite high. Considering GRISS scores, women in the case group had more sexual problems. According to the CTS, there was no difference between the groups in terms of witnessing violence in childhood. It would be appropriate to give counseling for these women due to sexual dysfunction.
Keywords: aile içi şiddet; childhood trauma; cinsel fonksiyon; çocukluk çağı travması; domestic violence; kadın sığınma evi; sexual function; women's shelter