Okullarda örgüt sağlığı - Çetin, Münevver; Karataş, İ. Hakan (Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 2007)
Yöneticilerin uğrașmak zorunda oldukları birçok konu vardır. Ancak yönetici büyük resmi görmeye bașlamadıkça yani örgütün sağlığını izlemedikçe diğer yaptıklarının bir önemi kalmayacaktır. Örgüt sağlığı örgüt ile ilgili literatüre yeni girmiș bir kavramdır. Örgüt sağlığı hem örgütin verimliliğine hem de örgütün büyümesine ve gelișmesine ișaret eder. Son yıllarda yöneticiler, örgüt kültürünü, ișyeri stresini, örgütsel bağlılığı, ahlakî değerlere bağlılığı ve çalıșanların morallerini tartıșmaktadırlar. Șimdi tüm bunları içeren ve “büyük resmi” daha iyi görmemizi sağlayan yeni bir kavrama sahibiz: örgüt sağlığı. Eğitim sisteminin temel örgütü okuldur. Okulun ișleyișinin veriminin artırılması ve gelișmenin sürdürülmesi için sağlıklı bir yapıya kavușturulması gerekmektedir. Sağlığı ölçmenin yolu ise okulda çalıșanların özellikle de öğretmenlerin örgütü algılama düzeylerinin tespit edilmesidir.
Organizational health in the schools
Keywords: Örgüt, örgüt sağlığı, okul yönetimi