The effect of perceived power of supervisor on trust in supervisor: an application in not -for- profit health care institutions - Bozaykut, Tuba (My University, 2009)
Güven, toplumlarda sosyal kapital düzeyini belirleyen kriterlerin başında gelir. Yapılan araştırmalar, işletmeler üzerinde son derece olumlu etkilere sahip olan güvenin, verimlilik içinde önemli bir öncel olduğunu göstermiştir. Bu araştırmada ise yöneticinin güç türü kullanımını astların nasıl algıladığı ve bu algının yöneticiye duyulan güvene etkileri incelenmiştir. Bununla beraber yöneticinin cinsiyetinin, güç türünün algılanmasında ve duyulan güvende bir farklılık yaratıp, yaratmadığı da araştırılarak, cinsiyetin güç ve güven algıları üzerindeki etkileri de incelenmiştir. Çalışma verileri, İstanbul’un yedi büyük devlet hastanesinde çalışan doktorlara anket dağıtmak sureti ile toplanmıştır. Toplam 204 doktordan toplanan veriler, SPSS 14 kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçları, yöneticinin güç tarzının yöneticiye duyulan güveni etkilediğini işaret etmiştir. Ancak, modelin açıklayıcılık gücünün düşük olması, güç ve güven arasındaki etkinin zayıf olduğunu göstermiştir. Yasal güç dışındaki diğer dört gücün yöneticiye duyulan güveni etkilediği, zorlayıcı gücün ise güveni en çok etkileyen güç türü olduğu bulunmuştur. Bulgular, ayrıca, yönetici gücünün algılanmasında cinsiyetler arası algı farklılıklarının olduğunu da göstermiştir. Buna göre, kadın astların, yöneticinin gücünü yöneticinin cinsiyetine göre farklı algıladıkları ve erkek yöneticilerin güç kullanımını daha fazla hissettikleri ortaya çıkmıştır. Erkek astların ise sadece ödüllendirici gücü, yöneticinin cinsiyetine göre farklı algıladıkları görülmüştür. Öte yandan, yöneticiye duyulan güvenin herhangi bir demografik grup için farklılık göstermediği bulunmuştur.

Trust becomes a notable criterion for a nation’s social capital level. Studies imply that trust has positive effects on organizations and it’s an important antecedent for productivity. This thesis examines how supervisors’ use of power is perceived by subordinates and how this perception affects trust in supervisors. The perception differences related with supervisor gender are also investigated in terms of supervisor power and trust in supervisor. The sample was drawn from doctors working at seven reputable public hospitals in Istanbul. The questionnaire was administered to a total of 204 doctors. The analyses were conducted by using SPSS 14. The findings imply that perceived power affects trust in supervisor. However, the explaratory power of the model is very weak. Except legitimate power, all power bases affect trust in supervisor. Among the power bases, coercive power affects a subordinate’s doctor trust in a supervisor with the highest importance. The findings also specify there are differences in the perception of supervisor power regarding the gender of the supervisor. Female subordinates perceive male supervisor power more. On the other hand, male subordinates perceive only reward power differently in terms of supervisor gender. The results do not support any of the hypotheses related with demographic variables and trust in supervisor.
Keywords: Güven; Liderlik; Yönetim ve Organizasyon