Nanoteknoloji’nin sorumluluk sigortalarına etkileri - Göçmez, Serdar (My University, 2013)
Sigorta sektörü birçok branştan oluşmaktadır. İnsanların korunma ihtiyacına cevap verebilmek için çok çeşitli alanlara ayrılmış durumdadır. Bir sigorta poliçesiyle bir kişinin malına, hayatına ve sağlığına gelebilecek zararlardan ötürü uğrayacağı ekonomik kayıplarını güvence altına alabilirsiniz. Yâda bir firmanın faaliyetlerinden ötürü üçüncü kişilere verdiği zararlardan dolayı uğrayacağı tazminat taleplerine karşı kapsam sağlayabilirsiniz. Tezimizin sınırları gereği bu çalışma sorumluluk sigortaları içerisinde yer alan İşveren, Ürün ve Çevre Sorumluluk sigortalarıyla sınırlandırılmıştır. Çalışmanın amacı yeni bir teknoloji olan nanoteknoloji risklerini sigorta perspektifinde incelemek ve olası risklere karşı ilk etkilenecek sigorta kollarına değinerek bazı önerilerde bulunmaktır. Bu sigorta kollarını öncelikli etkilenecek alanlar olarak görmemizin sebebi üretilen nanoteknolojik ürünlerin, üretim aşamasında, kullanım aşamasında ve çevreye yayıldıktan sonra oluşturabileceği risklerin sigortacılar açısından beklenen öncelikli riskler arasında yer almasıdır. Gün geçtikçe sorumluluk bilincinin arttığı bu yüzyılda bu risklere karşı güvence sağlayabilecek olan sorumluluk sigortalarının önemi daha da artmaktadır. Bu risklerin nasıl sigortalanması ve ölçülmesi gerektiği son derece önemlidir. Henüz net olmayan risklere karşı doğru fiyatlandırma yapmak ve teminat sınırlarını çizmek yüksek önem arz etmektedir. Bu çalışma biraz da olsa sigorta sektörüne ışık tutacaktır. Nanoteknoloji ve sigorta, nanoteknoloji ve sorumluluk sigortaları, ürün sorumluluğu ve nanoteknoloji, işveren sorumluluk ve nanoteknoloji, çevre sigortası ve nanoteknoloji

The insurance sector consists of many disciplines. In order to meet the protection needs of people, it is divided into a wide variety of areas. With an insurance policy it is possible to assure a person's property, life and health from the potential damage that may cause economic losses. If a person suffered a loss due to the activities of a company, it is possible to ensure the scope against claim. Accordance with the limits of our thesis, this study is limited with employer, product and environmental liability insurances which are included in liability insurances. The aim of the study is to examine the risks of a new technology, nanotechnology, in the perspective of insurance and referring to the types of insurances first affected against potential risks and to make some suggestions. The reason why we insight these types of insurances as areas of primary concern is the products are expected to take place in primary risks for insurers due to the risks posed during production stage, the use phase and after spreading to the environment. The importance of liability insurance, which can provide assurance against these risks, is increasing day by day in a century of raising sense of responsibility. How these risks should be insured and measured is extremely important. Accurate pricing and designate the limit of cover against risks is not clear yet is of vital importance. This study will shed light on insurance sector a little bit. Key word Nanotechnology and insurance, nanotechnology and liability insurances, Products Liability Insurance and nanotechnology, Employers’ liability insurance and nanotechnology, Environment insurance and nanotechnology.
Keywords: Çevre Sigortası; Nanoteknoloji; Sigortacılık