Dijital kültürün bir alt disiplini olarak dijital elitizme karşı TikTok banalliği - Sarıyar, Hatice (My University, 2025)
Kültür, maddi ve manevi bileşenleriyle bütünsellik barındıran anlamlı bir olgudur. İnsanlığın tarihsel seyirde çeşitli etkileşimler içerisinde bulunmasıyla evrim geçiren kültür kavramı, sosyal düzenin ve farklılığın dilini geliştirmiştir. Maddi ve manevi tüm bileşenleriyle sosyolojik anlamda derinlik taşıyan kültür nosyonu, dijitalleşmenin çok boyutlu yansımaları ekseninde reel dünyanın anlam sınırlılığından kendini soyutlamıştır. Dijitalleşme, kendi ekseninde toplumsal yaşam dinamiğini dönüştürürken dijital ekosisteme özgü bir form sunarak bu biçime uygun eylemlerin meydana gelişine fırsat sağlamıştır. Söz konusu teknolojinin kültür bileşeni olma özelliğinin ötesine geçerek kendi başına bir kültür yaratma potansiyelini irdelemek, araştırmanın ele alınma gerekçesini oluşturmaktadır. İlgili çalışma; teknoloji, medya ve iletişim araçlarının etkisinde deneyimlenen kültürün dijitalleşme serüvenine ışık tutmayı hedeflemektedir. Kültürün taşıyıcısı olan bireyin yaşam pratiğindeki dönüşüm, etkileşime girdiği ortamlarda; değerler, beklentiler ve uygulamalar özelinde farklılık arz ederken; kişi, dijitalleşme süreciyle birlikte fiiliyatlarıyla reel ve siber evren arasında sıkışıp kalmıştır. İki evren arasında yaşanan her şey diyalektiğin imkân ve ihtimalleri dâhilinde bireyin özne olma potansiyelini sürdürme çabasının bir tezahürü olarak karşımıza çıkmaktadır. O halde akışkan ortamlarda dijital bedenleriyle varlığını sürdürme çabasında olan web kullanıcılarının davranışlarını betimlemek, sosyolojik düşüncenin sınırları dâhilinde dijital kültürü çözümlemeye katkı sağlayacak bir uğraşıdır. Hiç şüphesiz kullanıcılar siber uzamda biyolojik bedenlerini tasarım bedenleri, gerçek benliklerini dijital benlikleri, sosyolojik kimliklerini dijital kimlikleri ile yeniden kurgulayarak, biçimlendirerek, kusursuzlaştırarak kendilerine yeni bir yaşam ekosistemi yaratırlar. Özellikle sosyal medya platformları, kullanıcıları kendi kusursuz ikizlerini tasarlama konusunda cesaretlendirmekte böylece reel space’teki gerçek yaşamları ve gerçek toplumsal ilişkileri, gündelik yaşamları, politik tercihleri veya sanatsal etkinlikleri cyber space’te yeniden üretmeye teşvik etmektedir. Kültür çok boyutlu ve katmanlı olarak siber uzamda yeniden üretilmekte teknoloji ve ekran kullanımı, dijital içerik üretimi ve online iletişimin katkı ve desteğiyle hem dijitalleşmekte hem de küreselleşmektedir. Kültürün siber uzamda temsili ve yeniden üretimi öncekilerden norm, pratik, ritüel, değer, mekân ve zaman açısından kökensel olarak farklılaşmakta dijital kültür diye adlandırılan yeni bir evreye taşınmaktadır. Burada medyanın şekillendirdiği bir kültürün etkilerine maruz kalan bireyin ne ölçüde sağlıklı bir insanlık durumu ortaya koyabileceği tartışması, TikTok içerikleriyle araştırma kapsamında gündeme taşınmaktadır. Facebook ya da Google gibi dev teknoloji şirketlerine ait olmadan 1,59 milyar kullanıcı sayısına sahip olan tek uygulama TikTok’ un ilgili çalışma kapsamına dâhil edilmesinin temel amacı, alt kültürü temsil etmedeki sosyal gerçekliğidir. TikTok’ ta sergilenen içerikler, eylem ve karakterler bağlamında değerlendirildiğinde bu sosyal ortamın banallik kültürünün taşıyıcısı konumunda olduğu anlaşılmaktadır. Dolayısıyla burada doğan dikotomik tartışma şu şekildedir: İlgili platformun yapısı mı bireylere bu içeriklerin oluşturulması için yön verir yoksa birey mi içerikleriyle bu platform yapısının inşacısıdır? Nitel araştırma yöntemi kullanılan bu çalışmada dijital kültürü anlamak ve anlatmak temel amaçtır.

Culture is a meaningful phenomenon (fact) that contains integrality with its material and spiritual components. The concept of culture, which evolved with humanbeing's various interactions, developed the language of social order and difference. The concept of culture, which has sociological depth with all its material and spiritual components, has isolated itself from the meaning limitations of the real world in terms of the multi-dimensional reflections of digitalization. Digitization, which transforms the dynamic of social life on its own axis, gives a specific form to the digital ecosystem and provides the opportunity for the appropriate actions to take place. Examining the potential of said technology to create a culture on its own by going beyond being a cultural component is the reason for the research. This study aims to shed light on the digitalization adventure of the culture experienced under the influence of technology, media and communication tools. The transformation in the life practice of the individual, differs in values, expectations and practices in the environments in which he/ she interacts. At the same time, with the digitalization process, the person is squeezed between the real and cyber universe with his actions. Everything experienced between the two universes appears as an indicator of the individual's effort to maintain the potential of being a subject within the opportunity and possibilities of the dialectic. Therefore, describing the behaviors of web users who are trying to survive with their digital bodies in social environments is an effort that will contribute to the analysis of digital culture within the limits of sociological thought. Undoubtedly, users create a new life ecosystem for themselves by reconstructing, shaping and perfecting their biological bodies, design bodies, real selves, and sociological identities with their digital identities in cyberspace. Especially social media platforms encourage them to design their own perfect twins. Thus, those platforms encourage people to reproduce their real lives and real social relations, daily lives, political preferences or art activities in cyber space. Culture is reproduced in cyberspace as multi-dimensional and multi layered, also it is both digitalized and globalized with the contribution and support of technology and screen use, digital content production and online communication. The representation and reproduction of culture in cyberspace differs from its predecessors in terms of norm, practice, ritual, value, space and time. By this transformation concept of culture is moved to a new phase called digital culture. In this work, the discussion of the extent to which an individual, who is exposed to the effects of a culture shaped by the media, can show a healthy human condition, will be examined within the scope of the research with TikTok contents. The main purpose of including TikTok, the only application with 1,59 billion users without belonging to giant technology companies such as Facebook or Google, is its social reality in representing subculture. When the contents displayed in TikTok are evaluated in the context of actions and characters, it is understood that this social environment is the carrier of the culture of banality. Therefore, the dichotomous debate that arises here is as follows: does the structure of the relevant platform direct individuals to create these contents, or is the individual the builder of this platform structure with their contents? The main purpose of this study, which uses qualitative research method, is to understand and explain digital culture.
Keywords: Alt kültür; Banality; Banallik; Communication and culture; Digital Culture; Digital media; Digitalization; Dijital Kültür; Dijital medya; Dijitalleşme; Elitist Culture; Elitist Kültür; Internet Culture; İletişim ve kültür; İnternet Kültürü Culture; Kültür; Social aspects; Social Media; Social networks; Sosyal ağlar; Sosyal Medya; Sosyal yönleri; Subculture; TikTok