Bir huzur evinde yaşayan 65 yaş ve üstü bireylerde günlük yaşam aktivitelerinin değerlendirilmesi - Erdoğdu, Dilber (My University, 2004)
BİR HUZUR EVİNDE YAŞAYAN 65 YAŞ ve ÜSTÜ BİREYLERDE GÜNLÜK YAŞAM AKTİVİTELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Adı ve Soyadı: Dilber ERDOĞDU Danışman Adı: Doç. Dr. Nermin OLGUN MAYIS 2004 Program: Yüksek Lisans Hastalıkları Hemşireliği

Amaç: 65 yaş ve üstü bireylerde günlük yaşam aktivitelerindeki bağımlılık/ bağımsızlık düzeylerini incelemek amacıyla tanımlayıcı bir çalışma olarak planlanmıştır. Gereç Yöntem: Çalışma 20 Kasım 2002 - 15 Ocak 2003 tarihleri arasında Emekli Sandığına bağlı Nisbetiye Dinlenme ve Bakımevinde, 65 yaş ve üstü olan, araştırmaya katılmayı kabul eden, iletişim problemi olmayan 354 birey ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak bir form kullanılmıştır. Veri toplama formu sosyo-demografik özellikler ve günlük yaşam aktivitelerinde bağımlılık düzeyini değerlendiren iki kısımdan oluşmaktadır. Günlük yaşam aktivitelerindeki bağımlılık düzeyi formu Aslan ve ark. tarafından Yaşlılarda Özürlülüğün Değerlendirilmesine Yönelik Çok Merkezli Çalışma Raporunda kullanılmış, geçerlilik ve güvenilirliği yapılmıştır. Veriler 65 yaş ve üstü bireylerle yüz yüze görüşülerek araştırmacı tarafından toplanmıştır. Bulgular ve Tartışma: Araştırmaya katılan bireylerin %73.7 'si (261) kadın, %26.3'ü (93) erkek, toplam 354 kişidir. Bireylerin büyük çoğunluğu 75-84 yaş arasında toplanmıştır. Bireylerin %36.4'ü 10 yıl ve üzerinde huzurevinde kalmaktadır. Bireylerin %68.4'ü (242 kişi) yalnızlık nedeniyle huzurevinde kalmaktadır. Bireylerin %45.8'i (162 kişi) ev içinde bağımsız, dışarıda yardıma ihtiyaç duyuyor, %30.5'i (109 kişi) baston kullanıyor. Bireylerin yaş ortalamasının artması GYA'ndeki bağımlılık düzeyini arttırmaktadır. En fazla zorlandıkları GYA; alışveriş, ulaşım, yemek hazırlama ve temizliktir. Kişisel hijyen ile ilgili aktivitelerin büyük çoğunluğunu az yardımla yada yardımsız gerçekleştirmektedirler. Sonuç: Bireylerin yaşlarının artması, kronik hastalık varlığı ve yardımcı cihaz kullanma durumlarının artması günlük yaşam aktivitelerinde bağımlılık durumlarını artırmaktadır. Bu nedenle yaşlıların yaşadığı ortamlar hareketlerini kısıtlamayacak şekilde düzenlenmeli, yaşlılara hizmet verecek insan gücü yetiştirilmeli ve yaşlılara yönelik bakım standartları oluşturulmalıdır. EVALUATION OF DAILY LIFE ACTIVITIES THAT 65 AGED AND OVER OF INDIVIDUALS IN A REST HOME SUMMARY Purpose: Study has been desingned to examine for 65 age and over people at in dependence or dependent on daily life activities levels. Materials and Method: Study has been done wıth have accepted to goin and havent got understanding problems 65 aged and over 65 aged total 354 people at Nispetiye road and keep up house. In the study, data were obtained by using a form. That form have been ıncluded two parts of social-demography especiallies . The dependent on daily life activities (ADL) has been used by Aslan and her friends. The validity and reability of this form has been confirmed. Data have been come together by survior with over 65 aged people talking face to face. Findings and Discussion: The people who have joined that survive were 73.7% female (261) and 26.3 % male (93), total 354 people. Almost of that people have been between 75-84 ages. 36.4% of them have been lived at more than 10 years. 68.4% (242) of them have lived at the people of %68.4 (242) staying that resthome because of loneliness.45.8% (162) of them have been living on dependence at home and whom have been in need of 30.5% (103) of help them have been used stick at old people ADL independence level has been more than young people. That people have been forced about ADL at shopping, travelling, preparing meal and cleaning. They have been done personel higyen without help or a litle help. Results: Increasing ages of that people, being cronic ılnees and using auxiliary apparatus certified have been at indepence on daily life activities. The places which the old people have lived must be put in order as who have mobilited easily, the workers who have helped old people must be caused to reach and attention standart have been done for old people.
Keywords: Yaşlılar