Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlarının kütüphaneleri: bugünkü durumu ve geleceği - Çınar, Tuğba Örün (My University, 2019)
Cumhurbaşkanlarının özel kütüphaneleri, hem Türkiye'nin siyasal tarihinin bir parçası hem de kültürel miras olarak değerlendirilmelidir. Ancak, bu kütüphanelerin tamamını kapsayan kurumsal bir çalışmanın olmaması, değerlendirme ve analizleri zorlaştırmaktadır.Bu çalışma; Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanlarının kişisel kütüphanelerinin mevcut durumunu saptamak ve kurumsal kimlik kazandırılmalarının önemine yönelik tespitlerde bulunmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu çalışmada, kurumsal kimlik kazanmış cumhurbaşkanlarının kütüphanelerinin bazı özel vakıflara ya da cumhurbaşkanlığına bağlı olduğu belirlenmiştir. Bu durum, bilgi ve belgelerin yönetiminde, bütüncül bir araştırmanın yapılmasını zorlaştırmakta, kültürel ve siyasi tarih çalışmalarında kullanılabilecek bilgilere erişimde güçlük çıkarmaktadır.Bu araştırma kapsamında, önce Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanlarının bir okur olarak sahip oldukları özelliklere değinilmiş, ardından Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanlarının kütüphanelerinin bugünkü durumu tespit edilmiş ve kültürel mirasın korunması bağlamında neler yapılabileceği üzerinde durulmuştur. Araştırma sonucunda, cumhurbaşkanlarının kütüphanelerinin resmi bir kurumsal yapıda korunması ve araştırmacıların erişimine açılmasına dair yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır.

Presidents' private libraries should be considered both as a part of Turkey's political history and as a cultural heritage of the country. However, the absence of an institutional study, which covers those libraries, makes it difficult to evaluate and analyze them.This study has been prepared to determine the current status of presidents' personal libraries of the Republic of Turkey and to detect the importance of assigning those libraries an institutional identification. In this study, it has been stated that some of the libraries, which had gained its institutional identification, are subject to some private foundations or directly to the presidency of Turkey. This makes it difficult to carry out integrated research in the management of information and documentation and to access information that can be used in cultural and political history studies.Within the scope of this study, firstly features which presidents of the Republic of Turkey own as readers are mentioned. Secondly, the current situation of the presidents' libraries in Turkey is determined. Also some ideas, regarding the preservation of the cultural heritage, are highlighted. As a result of this research, it has been concluded that there is a need for legal regulations on protecting the presidents' libraries as a formal institutional structure and making them accessible for the researchers.
Keywords: Cultural Heritage; Cumhurbaşkanlarının Kütüphaneleri; Cumhurbaşkanlarının Okuma Alışkanlıkları Presidents' Libraries; Kültürel Miras; Kütüphaneler; Libraries; Reading Habits of Presidents of Turkey