Taşınmaz mülkiyetinin devrinde muvazaa - Bahadır, Senem (My University, 2012)
Taşınmaz Mülkiyetinin Devrinde Muvazaa başlığı taşıyan ve iki bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde öncelikle taşınmaz mülkiyeti konusunda temel ve verilmeye çalışılmış, daha sonra muvazaa kavramına unsur ve türleri itibariyle değinilmiş, bu kurumun benzer hukuki işlemlerden farkı ve benzerlikleri açıklanmıştır. İkinci bölümde ise muvazaanın taşınmaz mülkiyetini devir borcu doğuran sözleşmelerde ne şekilde gerçekleştiği uygulamadan örneklerle açıklanarak, bu tür sözleşmelerde muvazaanın doğurduğu hüküm ve sonuçlar ele alınmıştır. Bu bölümün sonunda ise taşınmaz mülkiyetini devir borcu doğuran sözleşmelerde muvazaa iddiasını ileri sürebilecek kişiler ve bu iddiaların ne şekilde ispatlanacağı ele alınmaya çalışılmıştır. Bu incelemeler yapılırken doktrindeki değişik görüşler ve Yargıtay uygulamalarına da yer verilerek konunun daha iyi anlaşılmasına gayret edilmiştir.

In the first section of the study titled The Collusion in the Transfer of Immovable Properties, which consists of two sections, the basic and general information on immovable property ownership is provided primarily and then it is referred to the collusion concept from the point of its types and elements, and it is explained this establishment’s differences from and similarities with comparable legal proceedings. In the second section, it is explained how the collusion is effectuated in the contracts paving way for arising liability of immovable property transfer with the samples from the practice and it is addressed the judgments and outcomes that result from the collision in such contracts. At the end of this section, it is addressed the people that may allege the collision claims in the contracts that cause arising of immovable property transfer liability and how such claims will be evidenced. During such researches, it is given place to the different opinions in the doctrine and the practices of High Court of Appeal for the better understanding of the subject.
Keywords: Hukuk; Özel Hukuk; Taşınmazlar_Hukuk