Oksidatif stres belirteçlerinin mikro-akışkan sistem ile analizi - Polat, Naci (My University, 2018)
Vücutta antioksidan sistem ve oksidanlar bir denge halindedir. Bu dengenin oksidanlar lehine kayması sonucu oksidatif stres gelişir ve bu dengesizlik önemli hücre kompartmanlarında geri dönüşümsüz hasara neden olabilir. Çalışmada, son yıllarda oldukça popüler olan ve ıslak laboratuar testlerinin bir bir çalışıldığı mikro-akışkan yöntemi ile oksidatif stres parametrelerinin yöntem geliştirme çalışmaları yapılmıştır. Bu amaçla toplanan biyolojik sıvı örneklerinden glutatyon, glutatyon-s-transferaz, toplam antioksidan ve toplam oksidan kapasitesi testlerinin ölçümü hedeflendi. Oksidatif hasarın vücutta artmış hali birçok hastalık ile ilişkilendirilmektedir. Bu nedenle tam kan, plazma, idrar gibi biyolojik sıvılarda oksidatif stres belirteçleri ve antioksidan düzeylerinin ölçümü önemlidir. Tam donanımlı ıslak tayin laboratuvarlarında elde edilen sonuçların teslim süresi uzun olup genelde işlemlerin maliyeti de yüksektir. Çalışmamızda biyolojik sıvılarda oksidatif stres belirteçlerinin analizine imkan veren bir mikro-akışkan sistem geliştirilmesi hedeflendi. Geliştirilen sistemde nihai numune üzerinde absorbsiyon ölçümüne imkan veren bir optik donanım tasarımı yapıldı. Mikro-akışkan sistemin prototip üretimleri, bir hızlı prototipleme yöntemi olan PDMS kalıplama ile yapıldı. Yapılan çalışmalar sonucunda, indirgenmiş glutatyon seviyelerinin ölçümüne yönelik mikro-akışkan sistem teknolojisi ile analitik yöntem geliştirilerek validasyon çalışması yapıldı. Yapılan deneysel çalışmalar ve elde edilen sonuçlara göre glutatyon düzeyinin mikro-akışkan sistem ile analiz edilmesinin mümkün olduğu ortaya çıkmıştır. Bu tez çalışması Marmara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje no: SAG-C-DRP-200318-0106.

Microfluidic analysis of oxidative stres markers. Naci POLAT, Prof. Dr. A. Süha YALÇIN, Marmara University Insttitute of Health Sciences Department of Biochemistry.Body has an antioxidant system is a balance with oxidants. Oxidative stress occurs as a result of this shift in the balance in favor of oxidants, and this imbalance can couse irreversible damage at important cell compartments. In this study, method development studies of oxidative stress parameters were carried out by using the microfluidic method, which is very popular in recent years and where wet laboratory tests have been studied. The aim of this study was to measure reduce form of glutathione, glutathione-s-transferase, total antioxidant and total oxidant capacity tests.The analysis time in fully-equipped wet-setting laboratories can be quite long and costly. In study, a platform integrated with a microfluidic will be developed for the measurement of the oxidative stress level in biological fluids. On the platform, an optical unit will be integrated for the absorption measurement for the final product. The prototype production of the microfluidic chip was done by PDMS molding. As a result of the studies conducted, a validation study was carried out by using analytical methods with the microfluidic technology to measure glutathione levels. According to the experimental studies and the results obtained, it has been found that it is possible to analyze the glutathione level by the microfluidic technique.This thesis was supported by Marmara University Scientific Research Projects Coordination Unit. Project no: SAG-C-DRP-200318-0106.
Keywords: Biochemistry; Biyokimya; çip-üstü-laboratuvar; glutathione; glutatyon; lab-on-chip; Microfluidics; Mikro-akışkan; oksidatif stres belirteçleri; oxidative stres parameters