The EU in the neorealist international system - Boyat, Birke (My University, 2017)
Çalışmada, Avrupa Birliği’nin neorealist uluslararası sistemdeki varlığı ele alınmıştır. AB’nin normatif güç olduğu iddiasına karşılık, çalışmada yer alan hipotez, AB’nin, daha doğrusu AB üye devletlerinin, belirlemiş olduğu normlar yerine, kendi ulusal çıkarları doğrultusunda, neorealist sistemin kurallarına uygun bir şekilde hareket ettiğidir. AB’nin yapısı, normatif gücün ne demek olduğu, AB’nin belirlediği norm ve değerler, AB’nin normatif güç olduğu iddiasına yönelik karşı tezler, neorealist teorinin temelleri ve AB’nin bünyesinde barındırdığı neorealist özellikler açıklanmış ve tüm bunlar örnek olay incelemeleriyle desteklenmiştir. Çalışma, tamamen teorik bir çerçevede ilerlemiş ve bu teorik çerçeve uluslararası sistemde gerçekleşmiş olan pratik vakalarla da desteklenmiştir.

The thesis analyses the European Union’s existence in the neorealist international system. In contrast with the EU’s claim of being a normative power, hypothesis in the thesis is that the EU, or the EU member-states, act(s) in favor their national interests according to the neorealist international system’s rules, rather than norms that it set. The EU’s structure, the meaning of normative power, norms and values that are set by the EU, counter hypotheses against the EUs claim of being a normative power, neorealist theory’s basis and neorealist features that the EU has are explained and all of them are supported by case study analyses. The thesis is emerged of theoretical framework completely, and this theoretical framework is supported by case studies that are seen in practice in the international system.
Keywords: Avrupa Birliği; Neorealism; Neorealizm; Normatif Güç The EU; Normative Power; Siyaset ve yönetim; Uluslararası ilişkiler