Primary Subcutaneous Hydatid Cyst Over Thoracic Spine: A Case Report and Review of the Literature - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Hidatik hastalığı, endemik bölgelerde halk sağlığı problemi oluşturmaktadır. En sık karaciğer ve akciğerde tespit edilmekle beraber, nadir de olsa diğer dokuları da etkileyebilir. Altmış iki yaşında kadın hasta, torakal omurgası üzerinde ele gelen, haraketli kitle ile kliniğimize başvurdu. Manyetik rezonans görüntülemesinde, T1-ağırlıklı incelemede hipointens, T2-ağırlıklı incelemede hiperintens olan kistik bir kitle tespit edildi. Ameliyat kararı verilen hastanın cerrahisinde, ciltaltı yerleşimli kapsüllü yapıda bir kist en-blok çıkarıldı. Histolojik incelemede sonuç hidatik kist olarak bildirildi. Post-op bakılan ekinokok serolojisi pozitifti. Hastanın bütün vücudu olası diğer odaklar için tarandı; fakat sonuç negatifti. Üç ay boyunca albendazol tedavisi gören hastanın test sonuçları negatif geldi. Yerel veya sistemik hastalık tekrarı saptanmadı. Ciltaltı hidatik kist nadir bir klinik durumdur. Literatür taramamıza göre bu olgu torakal omurga üzerinde saptanan ilk primer cilt altı hidatik kist olgusudur.

Hydatid disease is a public health problem in endemic areas. Although it is most commonly present in the liver and lung, it rarely affects other tissues. A 62-year-old female patient was admitted to our outpatient clinic with a palpable, moderately mobile mass over the thoracic spine. On MRI, a cystic lesion, hypointense and hyperintense on T1- and T2-weighted scans, respectively, was detected. During surgery, a well capsulated cyst was excised en bloc. On histological examination, a hydatid cyst was diagnosed. Her postoperative serological test was positive. Her whole body was scanned for any other organ involvement, but scans were all negative. She was treated with albendazol. After 3 months, the test result was negative, and there were no local or systemic recurrences. Primary subcutaneous tissue involvement is a rarely reported entity in the literature. To the best of our knowledge, this is the first case report of a primary subcutaneous hydatid cyst detected over the thoracic spine.
Torakal Omurga Yerleşimli Primer Cilt Altı Hidatik Kist: Bir Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi
Keywords: Parazitoloji; Genel ve Dahili Tıp