Hüseynbala Mirelemov'un Karabağ Temalı Eserlerinin İncelenmesi temalı eserlerinin incelenmesi - Orujova, Arzu (My University, 2016)
Yıllardır çözülemeyen Karabağ meselesi Azerbaycan’da yaşamın tüm alanlarını etkilediği gibi edebiyatta da önemli bir yeri işgal etmiştir. Bu çalışma Azerbaycan edebiyatının realist yazarlarından olan Hüseynbala Mirelemov’un Karabağ konusunda kaleme aldığı eserlerle ilgili hazırlanmıştır.Hüseynbala Mirelemov 25 Haziran 1945 yılında doğmuştur. Yazarın eserleri arasında Karabağ teması önemli yere sahip olduğundan tez, bu konuyu işleyen eserlerin incelenmesiyle sınırlandırılmıştır. Yazar Karabağ konusunu işleyen Utanç, Kurşunlanmış Heykellerin Çığlığı, Yanan Kar adlı üç roman ve Vicdanın Cezası adlı bir hikâye kaleme almıştır. Utanç ve Kurşunlanmış Heykellerin Çığlığı romanları Türkçe’ye de tercüme edilmiştir. Adı geçen eserlerde Karabağ meselesi çeşitli yönleriyle aktarıldığından çalışmamızda eserler hem yapı, hem de konu açısından incelenmiştir.Tez Karabağ’ın kısa tarihinin anlatımıyla başlamıştır. Daha sonra Hüseynbala Mirelemov’un hayatından, edebi kişiliğinden ve eserlerinden bahsedilmiştir. Bunun ardından ise tezde Utanç, Kurşunlanmış Heykellerin Çığlığı, Yanan Kar ve Vicdanın Cezası adlı eserlerinin yapısı ve her eserde Karabağ temasının nasıl işlendiği incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise vardığımız sonuçlar sunulmuştur.

Karabag conflict, which has been remaining unsolved for more than two decades, has significant effects on all aspects of life in Azerbaijan especially on literature. This study mainly concentrates on the works related with Karabag problem and written by Huseynbala Mirelemov who is one of the realistic writers of Azerbaijan literature.Huseynbala Mirelemov was born on 25 June 1945. Since the main path in his work is Karabag conflict, this thesis is also limited to study of the works, which are about the problem. Author has three novels, which are Utanch, Kurshunlanmish Heykellerin Chigligi, Yanan Kar and a story called Vicdanin Cezasi taking Karabag problem as a main topic. Novels called Utanch and Kurshunlanmish Heykellerin Chigligi are translated to turkish. Works mentioned above take the problem in different aspects so in this thesis novels and story by the author are studied in terms of structure and topic.The first section of thesis is the brief history of Karabag. Following section is about the life, literary personality, and works of the author. After that part, mentioned works of the author, which are Utanch, Kurshunlanmish Heykellerin Chigligi, Yanan Kar and Vicdanin Cezasi, are studied in terms of structure and how they describe the conflict. The final section is about results of the thesis.
Keywords: Azeri edebiyatı; Karabağ; Karabağ Hüseynbala Mirelemov Azerbaycan Karabagh Azerbaijan Huseynbala Mirelemov; Roman; Tarihi roman