Stratejik maliyet yönetimi açısından tam zamanında üretim felsefesi ile kısıtlar teorisinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi - Atmaca, Metin; Terzi, Serkan (İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2007)
Son yirmi yılda, yoğun rekabet ortamı, yabancı ülkelerdeki rakiplerin gelişiminden kaynaklanmıştır. Rekabetçi baskının artmasına karşılık, bazı firmalar, rekabet pozisyonlarını geliştirmek amacıyla farklı üretim sistemlerine geçiş yaptılar. Son yıllarda öne çıkan iki önemli yaklaşımlar, Tam Zamanında Üretim ve Kısıtlar Teorisidir. Japon firmalarının tam zamanında üretim sistemini kullanmada gösterdiği önemli başarılar nedeniyle, bu sistem daha fazla ön plana çıkmıştır. Bu başarıların neticesinde tam zamanında üretim, kısıtlar teorisi ile birlikte ele alınmıştır. Eğer bir firma nakit girdisini en fazla hale nasıl getireceğini öğrenebilirse, pazarda daha etkin bir biçimde rekabet edebilir. Bundan dolayı bu çalışmada, kısıtlar teorisi ve tam zamanında üretim yaklaşımları incelenmiş ve karşılaştırılmıştır.
Keywords: Kısıtlar Teorisi, Tam Zamanında Üretim, Stratejik Maliyet Yönetimi.