Elit hentbolcularda sürat, çeviklik ve kuvvet parametrelerinin pozisyonlara göre incelenmesi - Şentürk, İlker (My University, 2016)
1. ÖZET Çalışmanın konusu elit hentbolcularda sürat, çeviklik ve kuvvet parametrelerinin pozisyonlara göre incelenmesidir. Araştırmanın ilk amacı elit hentbol oyuncularının sürat, çeviklik ve kuvvet değerlerinin ortaya konularak pozisyonlara göre karşılaştırılmasının yapılmasıdır. İkinci amacı ise, elit hentbol oyuncularının çeviklik parametresine etki eden bağımsız değişkenlerin ortaya konmasıdır. Türkiye Hentbol Süper Liginde oynayan olasılıksız örneklem yöntemi ile seçim yapılmış 2 takım ve Türkiye A Milli Hentbol Takımı ile sınırlıdır. Erkek oyuncular ölçüme alınmış, bayan oyuncularda ölçüm yapılmamıştır. Katılımcıların yaş aralıkları 19-37 arasındadır. İstatistiksel analiz sonuçlarına göre sol kanat oyuncularının yağsız vücut kitleleri, boyları ve çeviklik ölçümleri farklı pozisyonlarda oynayan oyuculara göre istatistiksel olarak farklılıklar göstermektedir (p<0,05). Bununla birlikte, sağ kanat oyuncularının 300º/ sn’de ölçülen pik tork non dominant extensiyon değerleri, sağ oyun kurucuların aynı değerlerinden istatistiksel olarak düşüktür (p<0,05). Yapılan doğrusal regrasyon analizi sonuçlarına göre ise elit hentbol oyuncuların çeviklik değerleri ile yaş ve dikey sıçramaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkisi bulunmuştur. Bu bağımsız değişkenler elit hentbol oyuncuların çeviklik değerlerinin %35’ini açıklayabilmektedir. Anahtar Sözcükler: Hentbol, Sürat, Çeviklik, Kuvvet, Oyun Pozisyonları 2.

This study firstly aims to reveal speed, dexterity, strength levels of handball players and make a comparison of the results in accordance with specific positions. The second aim of the study is to reveal variables affecting handball players dexterity level. It is limited with two teams of Turkish Handball Super League selected through improbable sampling. Male players are included in the study; female players are not. Participants are between the ages of 19-37. According to the results of statistical analysis, players of the left wing show difference in terms of non-fat body mass, height and dexterity (p<0,05). In addition, pik tork non dominant ekstensiyon scores (measured at 300º/ sn) of right wingers appear to be lower when compared to left wingers’ scores (p<0,05). According to the results of linear regression analysis, there is a meaningful statistical correlation between elite handball players dexterity level and their age and performance for vertical jump. These free variables are able to explain 35% of elite handball players rate of dexterity. Key Words: Handball, Agility, Sprint, Strength, Playing Positions
Keywords: Hentbol; Spor